Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Közösségi közlekedésre költi Szeged a visszavett parkolóhelyekből befolyó pénzt
Szegeden 2020. február 18. 16:33

Közösségi közlekedésre költi Szeged a visszavett parkolóhelyekből befolyó pénzt

Maratoni hosszúságú ülést tartott kedden délelőtt a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottsága, amelyen a költségvetésről tárgyaltak a tagok. Ismét elhangzott: Szeged költségvetése stabil, de a kormány miatt több területen is számolni kell bizonytalansággal.

Hirdetés

A múlt héten a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság már megtárgyalta és elfogadta Szeged idei költségvetésének tervezetét. Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester most a jogi bizottság előtt is ismertette a büdzsé fő számait.

Ezt nézze meg! Bemutatták Szeged idei költségvetését: stabil és szép, de a kormány még beleszólhat

Elhangzott, hogy a szegedi költségvetés főösszege 91,4 milliárd forint, és mivel a büdzsében arányban kell lennie a kiadásoknak és bevételeknek, ez azt jelenti, hogy ennyi pénzt költhet a város, ugyanakkor ugyanennyinek kell lennie a bevételi oldalon is.

Ez persze nem fillére pontosan értendő, hiszen sok a bizonytalansági tényező, elsősorban a kormány intézkedései miatt – mondta az alpolgármester. Főként a kulturális intézmények központi támogatásának mértéke kérdéses.

Az is fontos eleme a költségvetésnek, hogy

szociális téren, valamint a kulturális, ifjúsági és a sport finanszírozásában a város továbbra is vállalja a tavalyi mértéket, és még egy kicsit hozzá is tud tenni ezekhez a támogatási összegekhez.

Tóth Károly, bizottsági tag kiegészítette a beszámolót azzal, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum növelését végre kell hajtani az önkormányzati cégekben, ez pedig – állami  pluszforrások híján – komoly terhet ró a városra. 

Az is gond, hogy a kormány egyre kevesebb pénzzel támogatja a helyi közösségi közlekedést így a parkolási díjakból beszedett összegek egyre nagyobb részét kell a tömegközlekedés működtetésére fordítani.

Ezt nézze meg! Milliárdokat akar kiénekelni Szeged szájából az Orbán-kormány

A meglehetősen feszült hangulatú ülésen a fideszes képviselők szóvá tették, hogy túl magasak a parkolási díjak, és ha a város Mihálik Edvin tanácsnok javaslata alapján felszabadítják az elsősorban állami és közintézmények által lefoglalt mintegy 400 parkolóhelyet, akkor ebből a bevételből csökkentsék a tarifákat. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy

a szegedi közösségi közlekedés támogatására fogják fordítani a befolyt összeget, mert így válik zöldebbé a város, vagyis ezáltal érhetjük el, hogy egyre többen használják a tömegközlekedési eszközöket.

A bizottsági ülésen Binszki József elnök többször figyelmeztette Szabó Bálint képviselőt – aki egyébként nem a bizottság tagja –, hogy a lényegre koncentráljon, megjegyzéseivel ne távolodjon el a napirendi pontok eredeti témáitól.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: költségvetés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság