Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 18. 11:32

Húsz év alatt felére csökkent a hazai fecskeállomány

A Magyar Madártani Egyesület felmérése szerint Magyarországon folyamatosan csökken a fecskék száma. Csak az utóbbi tíz évben közel kétmillió példány tűnt el.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Madártani Egyesület közleménye szerint

folyamatosan csökken hazánk fecskepopulációja, húsz év alatt a madarak fele eltűnt.

Ez azért jelent problémát, mivel ezek a madarak nagymértékben hozzájárulnak a kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok pusztításához és ezzel óriási szerepük van a biológiai védekezésben.

A fecskék számának folyamatos csökkenéséhez nagymértékben járul hozzá az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

A szakemberek becslései alapján a madarak csak a költési időszak alatt körülbelül fejenként 1 kg repülő rovart fogyasztanak el. Ennek alapján kiszámítható, hogy a fecskék pusztulása miatt évente több mint 2 ezer tonna kártevő marad meg.

Az egyesület szerint a lakosság és az önkormányzatok sokat tehetnek a fecskék védelméért, mivel azok a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válnak az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából.

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat. A lakosság a parti fecskéket is segítheti költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával. – írja közleményében az MME.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fecske Magyar Madártani Egyesület