Hirdetés
Túl a városon 2020. február 17. 18:49

Dunaújvárosban sem jött be a „pocakos skubi” a Fidesznek

Egy függetlennek álcázott fideszest indítottak az összellenzéki jelölt ellen, de mint Szegeden, úgy Dunaújvárosban sem jött be a megtévesztő taktika, nem dőltek be a választók a tolvajtrükknek.

Hirdetés

Szegeden függetlennek álcázott polgármesterrel, Dunaújvárosban egy független képviselő mögé beállva próbált nyerni a Fidesz, egyik sem sikerült. Szegeden Nemesi Pál és stábja bukott nagyot, Dunaújvárosban pedig érdektelenségbe fulladt a Fidesz által támogatott jelölt ügye: a jobbikos Kálló Gergely, aki mögé beállt a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP, 58 százalékot ért el, míg Molnár Tibor alig több mint 35 és fél százalékig jutott, nagyjából addig, mint Nemesi Pál.

És bár Dunaújvárosban országgyűlési képviselői mandátumért ment a harc, nem polgármesteri székért, a trükk hasonló volt: pártlogó nélkül próbálta pozícióba csempészni a jelöltjét a Fidesz-KDNP.

Szegeden a komplett fideszes kampánygépezet, Kubatovostul, mindenestül Nemesi mögött állt, Dunaújvárosban – ahol Molnár Tibor neve mellé nem írták oda a logót – a fideszes aktivisták dolgoztak a jelöltért. Még Fidesz-pártlogós aláírásgyűjtő íveket is bevetettek, azokon is gyűjtötték az ajánlásokat, hátha nő a jelölt támogatottsága.

A vége mindkét helyen ugyanaz lett: a jelöltek csak nézték, ahogy az ellenfelük elvitte a szavazatok közel kétharmadát.

Sok minden más mellett az a gond a populizmusra, gyűlöletre és szekértábor-elvre épülő törzsi politikával, hogy egy idő után csak a szekértáborhoz és a törzshöz feltétel nélkül tartozni kívánók maradnak. Megfelelő méretű támogatói bázissal akár így is megtartható vagy megszerezhető a hatalom, de a szekértábor laza határai előbb-utóbb átjárhatatlan falakká erősödnek.

Innentől viszont befelé kevesebben jönnek majd, miközben a támogatói bázis óhatatlanul elkopik. Főként, ha a párt arcaitól a fiatalok egyre inkább megundorodnak, épp a populista, gyűlöletkeltő szólamok miatt. Aki persze fogékony, az tagja lehet a törzsnek, de ez nagyon sok esetben már kevésnek bizonyul hosszú távon.

Ilyen körülmények között pedig nem szerencsés elbújtatni a jelöltet, hiszen

hatalmas „lutri”, hogy miként reagál rá maga a tábor: felcímkézett, sárgamellényes jelölt híján ugyanis akár még az egyébként jól mozgósítható tábor is otthon maradhat, mondván, „ez nem a mi emberünk”.

Dunaújváros erre is példa lehet.

z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dunaújváros Fidesz időközi választás