Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szabólegények lettek a rácsok mögött: a börtönben nem lehet lógni az órákról
Szegeden 2020. február 17. 16:28

Szabólegények lettek a rácsok mögött: a börtönben nem lehet lógni az órákról

Képriport
Akár cellatársaik rabruháját is megvarrják azok az elítéltek, akik a férfiszabó szakmát tanulták meg a Szegedi Fegyház és Börtönben. Két év után a megszerzett szakmai tudásukat a mai vizsgán tizennégyen bizonyították. Ők a jövőben bérmunkában dolgozhatnak, szabadulásukat követően pedig új szakmájuk segítheti a beilleszkedésüket.

Hirdetés

– Húszan indultak, de néhányan lemorzsolódtak. Ma két turnusban összesen tizennégyen tehetnek vizsgát – mondta Tamás Zsolt, az Alföld-Nagyfa Kft. gazdasági vezetője.

Ösztöndíjat is kaptak azok, akik vállalták, hogy tanulnak 

Az alezredestől azt is megtudtuk, önként jelentkezhettek a fogvatartottak a képzésre, aminek az ideje alatt havi 13 ezer 500 forint ösztöndíjat is kaptak, aki pedig sikeresen levizsgázik, az az egykori „börtön bútorgyárban”, a Cserzy Mihály utcai civilektől elzárt üzemben vállalhat munkát, melyért 390 forintos órabér jár majd. Ez egy kívülállónak kevésnek tűnhet, de a börtönviszonyok között jó keresetnek a számít az elítéltek körében.

Az Alföld-Nagyfa Kft. jogelődje az Alföldi Bútorgyár 1951-ben alakult, hogy biztosítsa a fogvatartottak teljes körű munkáltatását. Az első ötven évben főleg bútorokat gyártott, termékeit még külföldön is keresték. A társaság profilja először 2000-ben változott meg markánsan. Az addigi saját termelés helyett az ipari bérmunka vált fő tevékenységgé, majd 2003-ban profilja mezőgazdasági tevékenységgel bővült. 

A Csillagbörtön száz lakója szerezhet az idén valamilyen szakmát

 – Jelenleg többek között autó üléshuzat varrással, csomagolóanyagok összeállításával és szortírozásával, különféle fémipari munkákkal, dobozhajtogatással, ágyneművarrással, fej és nyakpárna készítéssel, valamint tömör faipari termékek, sportszerek gyártásával foglalkozunk bérmunkában. Bármennyire is furcsán hangzik, idebent is küzdünk munkaerőhiánnyal. Többek között ezért is indítottuk el a férfiszabó képzést, de fontos szempont volt az is, hogy a fogvatartottak hasznosan töltsék el az idejüket és szabadulásuk után könyebben kapjanak munkát – mondta az igazgató.

Az idei tanévben – több szakmában – összesen százan tanulhatnak valamilyen mesterséget a Csillagbörtön lakói közül. Eddig többek között kőműves, szobafestő, asztalos, villanyszerelő és hegesztő tanfolyamokat szervezetek, de kertész szakképesítést is lehetett szerezni a Szegedi Fegyház és Börtönben. – Jelenleg az elítéltek közel 90 százaléka dolgozik

– tudtuk meg az alezredestől.

Voltak tanárok, akik kihívást láttak a börtönoktatásban

– Nemcsak a diákok, a tanáraink is önként jelentkezhettek erre a munkára – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgató-helyettese. – Kezdetben akadt, aki idegenkedett és nem is vállalta, hogy bejárjon a börtönbe oktatni, mások voszont kihívást láttak ebben. De azután kiderült, ez is ugyanolyan, mintha az iskolában tanítanának, sőt, itt még a lógás is kevesebb.

Szabó Gábortól megtudtuk azt is, hogy az oktatás heti hat óra elméleti és 12 óra gyakorlati foglalkozást jelentett két éven keresztül. 

A fogvatartottaknak ma az elméleti vizsga mellett szabásmintát kellett készíteni és egy mesterdarabbal – egy kész mellénnyel – bizonyítani azt, hogy elsajátították a mesterség fogásait. 

Róbert három szakma mellé szerzett egy negyediket a rácsok mögött

– Festő, kőműves és térburkoló szakmám is van, de most belevágtam a szabóságba is, jól jöhet még valaha. Korábban az építőiparban dolgoztam. Legkésőbb két és fél év múlva szabadulok, akkor visszamegyek a családi vállalkozásba, a szabás-varrás pedig jól jöhet otthon. Most az érettségit tervezem – mondta Róbert, aki eddig összesen 19 és fél évet töltött a rácsok mögött és abban bízik, hogy egy törvénymódosítás miatt akár  már márciusban is szabadulhat.

A Szegedi Fegyház és Börtönben külön figyelmet fordítanak arra, hogy olyan mesterségre tanítsák a fogvatartottakat, amely jól eladható, hiányszakmának számít. Ha a szabaduló gyorsan el tud helyezkedni, akkor a visszailleszkedés is sokkal simábban megy a civil életben. 

Így talán egyre kevesebben lesznek ismét a Csillag „vendégei”.

rag

(fotók: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csillagbörtön szakma Szegedi Fegyház és Börtön tanulás