Hirdetés
Túl a városon 2020. február 16. 14:44

Gáti Péter: Gyarmattartók

Az Orbán-kormány a Trainspotting felől nézve.

Hirdetés

„Valaki utálja a Fideszeseket, én nem. Csak tróger népség. És mi ennek a tróger népségnek a gyarmata vagyunk. Még rendes gyarmatosítókat sem találtunk magunknak! Roskatag tetvek uralkodnak rajtunk. Szerintem ez elég szar helyzet!” – Mark Renton (Trainspotting – 1996) után szabadon.

Egyetlen szót kellett csak kicserélni az eredeti szövegben ahhoz, hogy tűpontosan leírja a helyzetünket. Mondjuk a tróger ide elég enyhe kifejezés, de döntse csak el a kedves olvasó, minek tartja a magyar demokráciát és gazdasági életet megszálló, azt gátlástalan módon gyarmatosító Orbán rendszert. Egy biztos, a mi felelősségünk, hogy ők most szabadon garázdálkodnak az országban. Nem csak azért, mert választásról választásra, újra meg újra felhatalmazzuk őket a folytatásra, hanem mert már rá se hederítünk az egyre alattomosabb, egyre kétszínűbb húzásaikra.

Itt van például az embertelen körülmények között tartott rabok kártérítésének ügye. A kormány kijelentette, nem fizet, ezzel figyelmen kívül hagyva a saját törvényeit és a jogerős bírósági ítéletet. Érdemes felidézni, milyen alapon jár ez a kártérítés: „...a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, különösen az illemhely elkülönítésének a hiánya, a nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás.” Bezzeg, ha mi szegnénk meg a törvényt, pontosan ilyen helyre zárnak be minket (ugyanekkor a Fideszes politikusbűnözőknek színes tévé és külön szoba jár).

Aztán itt vannak a gyöngyöspatai romák, akiknek a bíróság 100 milliós kártérítést ítélt meg, a miniszterelnök szerint igazságtalanul, ugyanis „nem dolgoztak meg érte”. Természetesen Orbán ebben az esetben sem zavartatja magát a bíróság ítélete miatt, biztosan belefáradt már, hogy eljátssza, rá is vonatkoznak a törvények. Közben figyeljünk oda a számokra, a 100 millió itt 62 családnak járna, egy gyereknek legfeljebb 3,5 millió forint kártérítés jut! Ez pedig a Fidesz számára elfogadhatatlan. Azon persze nem háborodott fel a miniszterelnök, hogy a Szeviép-ügyben még ítélet sem volt, de máris kiosztott a kormány 2,4 milliárdnyi kártérítést. Így keresett például Szabó Bálint egykori cége 250 milliót az ügyön. Az a károsult vállalkozó, aki hajlandó volt fellépni Lázár János kampányvideójában, az eredeti 63 milliós követelésén túl kapott még 67 milliót az adófizetők pénzéből kamat címén. Mégis csípi a szemüket, hogy a rendes oktatás lehetőségétől megfosztott roma gyerekeknek járna fejenként 3,5 millió forint. Pedig mi ez ahhoz képest is, hogy a miniszterelnök veje által megnyert közbeszerzések miatt 13 milliárdos fizetnek ki a magyar adófizetők (őt még kártéríteni sem kell, lerendezzük helyette), vagy hogy saját zsebből kimentjük Mészáros Lőrincet egy rosszul sikerült üzletéből (még nem tudni hány milliárdért).

Persze Habonyék előre kalkuláltak mindennel. Kevesen fognak tiltakozni a társadalom perifériáján élő gyöngyöspatai cigánysággal, még kevesebben emelik majd fel a hangjukat az elítélt bűnözök jogaiért. Csakhogy ez a fránya világ úgy működik, hogy ha tőlük büntetlenül el lehet venni az oktatáshoz, vagy az emberi bánásmódhoz való jogot, akkor mindenkitől el lehet venni. Tetszik vagy sem, ők a sorstársaink, magyar emberek akkor is, ha a kormány ezt szeretné elfeledtetni velünk.

Gáti Péter

Képünkön diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt 2020. január 21-én. A Magyar Távirati Iroda az alábbi bőséges képaláírással publikálta a felvételt: a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány „eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében”. Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében (fotó: MTI/Komka Péter)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Gyöngyöspata