Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 15. 19:24

Tüzes búcsú a téltől a Szent István téren

Képriport
Bár igazi télről az idén nem beszélhettünk, azért jó érzés volt elbúcsúztatni a leghidegebb évszakot szombaton Szeged egyik legszebb terén. A nap fénypontja természetesen a banyaégetés volt.

Hirdetés

– Örülök, hogy ilyenkor megpezsdül az élet ezen a téren, mert a hétköznapokban kicsit álmoskás itt minden – mondja Nagy Istvánné, aki a Szent István tér közelében lakik. Öt éve épp azért rendezték itt az első téltemető fesztivált, hogy benépesítsék ezt a teret, amely valahogy mindig kiesik a nagy belvárosi forgatagokból. Németh István, a télbúcsúztatót szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a csodás napsütésnek és a rendkívül enyhe időnek köszönhetően sokkal többen kijöttek ki ide, mint tavaly.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Az egész napos programsorozat trombitaszóval indult délelőtt 10-kor, majd a Sajtkukac Duó szórakoztatta a gyerekeket. Sokan nézelődtek a kézműves pultoknál, de hosszú sor kígyózott a víztorony bejáratánál is, ugyanis a szépen felújított ipari műemlék tetejére is fel lehetett lépcsőzni ezen a napon. Az ebéd közeledtével fánkevő verseny vette kezdetét, majd újabb zenés programokkal csalogatták a térre az érdeklődőket.

A leginkább várt produkció mégis a Drugovi Busó Csoport előadása volt. A mohácsi együttes kólója igazi délszláv hangulatot varázsolt a térre. Ők aztán részt vettek az égetésre kiszemelt kiszebáb átszállításában is, ugyanis a télbanya a Dugonics téren várt a sorsára.

Útközben megállt a menet a Klauzál téren, ahol néptáncosok szórakoztatták a nagyérdeműt. Miután sötétedés után megérkezett a bábu a Szent István térre, lángra lobbantották, ezzel is jelezve, hogy itt az ideje a tavasznak, és ha eddig nem esett a hó, akkor most már ne is próbálkozzon a tél a visszatéréssel. A téren ekkor több százan elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. A télbanya elégetése után Szegeden hivatalosan véget ért a tél.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hagyomány Szent István tér tél Télbúcsúztató Fesztivál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés