Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 15. 18:03

Tudja, hányan jelentkeztek? Két nyolcvanéves ember!

Képriport
A 27. és 50. utca sarkán áll egy kis ház, amelynek a lakói három mázsa tűzifát kaptak ma jószívű emberektől. Baktói mese.

Hirdetés

– Tudja, hogy hány ember jelentkezett, amikor segítséget kértünk a járdalapok lerakásához? Kettő. Összesen kettő. Két nyolcvanéves ember! – mondja a baktói Hosszútöltés utca végén, erdőtakarítás közben Sándor Jánosné, aki fekete nejlonzacskót és egy nagy üvegdarabot szorongat a kezében. A nyugdíjas asszony a főként idősebb emberekből álló csapattal takarította szombaton Baktóban a Sárga-töltést, a Hosszútöltés utca végén lévő mintegy százötven méteres erdős szakaszt, amelyen a Völgyérhát utcai buszvégállomásig lehet sétálni.

Sándor Jánosné társaival takarítja az erdőt. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A szemétszedés mellett levágták az útra behajló ágakat, ritkították a bokrokat és kivágták a kiszáradt fákat. A feldarabolt fát a Bacsa család kapta a 27. utcában, de erről később.

Szécsényi Rózsa tervei

A körzet önkormányzati képviselője, Szécsényi Rózsa alpolgármester is ott volt szombaton az erdőtakarításon. Lapunknak elmondta, minden tisztelete azoké az embereké, akik szabadidejüket feláldozva dolgoznak a közösségért. Az alpolgármester elképzelései között szerepel a Völgyérhát utcai buszvégállomás körforgalmának virágosítása, valamint kötélpályát tervez a gyerekeknek a sportpálya és a töltés közé.

A szombati közösségi munkát a Családok a Kiskertekért Egyesület hirdette meg. A szerény és mindig segítőkész egyesületi elnök, Sándor János lapunknak elmondta, nem először takarítanak a területen. – Most „csak” egy nagy zsák szemetet szedtünk össze, de volt olyan, hogy egy konténert pakoltunk tele a kiserdőben talált szeméttel, gumiabroncsokkal, üvegekkel, műanyag palackokkal, sörös dobozokkal, rongyokkal – mondja Sándor János.

– És a szemétnek sosincs gazdája! Nem tudjuk, kik szórják ide – mutat a rejtekadó kiserdő felé Csongrádi Péter. A nyugdíjas férfi a feleségével jött takarítani, noha nem itt laknak, hanem Tarjánban. Baktóban csak egy kiskertjük van.

Sok embernek van itt kiskertje, sokan életvitelszerűen itt is laknak.

Csongrádi Péter pakolja a fát

– Mégsem érdekli őket a közösségi munka. Közömbösek. Ha csinálni kellene valamit, mindig találnak valami kifogást, nem fogják meg a lapátot. Így volt ez tavaly is, amikor a járdalapokat raktuk le a Sárga-töltésen, hogy ne a sárban kelljen gyalogolniuk az embereknek a buszig – jegyzi meg Sándor Jánosné, akiről kiderül, az egyesület elnökének édesanyja. A munka végeztével siet is haza, mert otthon fő a bableves, ami a fia egyik kedvence.

Sándor János egyesületi elnök

Sándor János marad. Egy kocsinyi fát húz el a 27. és 50. utca sarkához közel álló kis házba. Közben elmondja, Bacsáék idősek, a férfi agyvérzést kapott, nehezen mozog, nem tud dolgozni. Az unokájuk azonban korábban többször is szedte velük a szemetet, takarította az erdőt. Megérdemlik a fát, amit több fuvarban szállít majd a családhoz.

56. utcából Akácos utca

A baktói kiskertekben számozott utcanevek vannak, 1-től 59-ig. Sándor János elmondta, tudomása szerint erről még a rendszerváltás előtt döntöttek, valamikor a hetvenes években. A Családok a Kiskertekért Egyesület vezetője hívta fel a figyelmünket arra, hogy nincs 56. utca. Korabeli sajtóhírek szerint egy darabig volt 56. utca, sőt a régi szegedi térképeken így is szerepelt, de egy itt lakó munkásőr kezdeményezésére Akácos utcára keresztelték az 56. utcát.

– Nagyon köszönjük! Örülünk neki, nagy segítség, mert fogyóban volt a fánk – nyit ajtót Bacsáné Judit, akitől megtudjuk, 1999-ben költöztek ki a Lugas utcai panellakásukból a kiskertekbe. Száraz fával fűtenek, és azért örült nagyon, mert úgy hallotta, jönnek még idén hideg napok.

Bacsáné Judit és a párja, Sándor

– A párom agyvérzést kapott, nem tud dolgozni, nekem pedig egy éve műtötték meg a szívemet. Minden munkát én csinálok itthon, mert a legnagyobb segítségeimet, a lányomat és a fiamat elvesztettem. Azt nem lehet feldolgozni, hogy az anya temeti el a gyermekeit, mert ennek fordítva kellene lennie – mondja halkan Judit, akinek három unokája segít majd a tűzifa bepakolásában.

Frissítés:

A baktói kiskertekből telefonált a szerkesztőségünkbe Stumpf Mihály, aki jelezte: előbb Akácos út volt, majd rövid ideig 56. utca, aztán Akácos utca

A harminc éve az Akácos utácban élő Stumpf Mihály azt is elmondta, nem igaz, hogy egy itt lakó munkásőr kezdeményezésére keresztelték Akácos utcára az 56. utcát a baktói kiskertekben! Soha nem élt munkásőr az Akácos utcában. A 77 éves férfi hozzátette, korábban Akácos útnak hívták a közterületet, amit pár hónapra 56. utcára kereszteltek évekkel ezelőtt. Ez ellen tiltakoztak az ott élők, akiknek a nevében járt el az önkormányzatnál.

– Annak idején közösen döntöttünk arról, hogy ne 56. utca legyen, hanem maradjon Akácos. Beadtunk egy kérvényt, amit elfogadtak az önkormányzatnál azzal, hogy nem út, hanem utca lett az Akácos – mondta Stumpf Mihály.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Baktó Baktói kiskertek környezetvédelem Szécsényi Rózsa szemétszedés Családok a Kiskertekért Egyesület
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés