Hirdetés
Túl a városon 2020. február 15. 09:39 Forrás: Szegedi Tükör

Dombai Tünde: Nincs bocsánat

Félremagyarázták a szavait – így reagált a DK-s Niedermüller Péter az ellene szervezett kormánypárti tüntetés hírére. Azzal érvelt, hogy egy ideológiáról és nem emberekről beszélt, az ideológiától pedig nem tud és nem is akar bocsánatot kérni. Saját pártja kiállt mellette, a Fidesz szerint viszont nincs helye a közéletben.

Niedermüller egy tévéműsorban a kormánypárt kommunikációjáról beszélt, és arról, hogy a központi propaganda a gyűlöletkeltésre épít. A politikus úgy folytatta, hogy ha lehántjuk róla az olyan populista témákat, mint „a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, akkor ott marad egy rémisztő képződmény, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak, és nők is vannak közöttük, ez a családelképzelés”. Pár napra rá a rasszizmus és a kirekesztés ellen tüntetést szerveztek a kormánypárti Bayer Zsolték, ahol az ötös számú Fidesz-tagkönyv birtokosa is fellépett. Forrtak az indulatok, fröcsögött a gyűlölet, újságírókat támadtak meg. Ha abszurd komédiában látom, talán nevetek is rajta. De így rémisztő volt nézni.

Ugye, azért nem csodálkozunk ezen? Rövid az emlékezetünk, ám az biztosan rémlik, hogy az elmúlt hetekben a legdurvább és legrasszistább kormánypropaganda harsogott az ingyenélőnek beállított gyöngyöspatai cigányokról és a semmirekellő elítéltekről, illetve a rajtuk gazdagodó ügyvédekről.

Aztán jött a DK-s politikus szerencsétlen megjegyzése. És most ne hasonlítsuk össze akár csak Bayer Zsolt megnyilvánulásaival, például, hogy a cigányok állatok, vagy hogy a civileket a taknyukon és vérükön rángatná ki a parlamentből, és szanaszét verné a pofájukat. Azért se állítsuk párhuzamba egyiket a másikkal, mert nem igazolja, nem igazolhatja egyik durvaság a másikat.

És bár végighallgatva Niedermüllert, egyértelmű a szövegkörnyezetből, hogy nem arra gondolt, amit belemagyaráznak, kérhetett volna bocsánatot a félreérthető megfogalmazásért. Ehelyett mit csinál? Csak azért sem kér bocsánatot. Hasonlóan a Párbeszéd politikusához, Jávor Benedekhez, aki unga-bunga partitól félti az ilyen szexorgiákról elhíresült Berlusconival kezet rázó Novák Katalint. A fideszes családügyi államtitkár annak rendje-módja szerint ki is kéri magának a közösségi médiában, és felszólítja az új budapesti főpolgármestert, vonja vissza párttársát Brüsszelből, ha az így képviseli a fővárost. És ez az ellenzéki politikus sem kér bocsánatot.

Egy ideje azt is érteni vélem, hogy miért nem. Mert a tapasztalata azt mutatja, hogy a sajátjai anélkül is felmentik, az ellenfelei pedig, bármit is tesz, nem. Mert nincs bocsánat. Az egy normális országban lehetőség, nem itt nálunk. A kormánypárti hangulatkeltés ugyanis már rég nem erről a két ellenzéki politikusról szól. Rajtuk keresztül uszítanak pártjuk és a múlt ősszel több nagyvárosban győztes összefogás ellen.

És ha már erről a jelenségről írok, gondoltam, megfelelő cím lesz, hogy „Nincs bocsánat”. Ebben benne foglaltatik a lényeg. De pár napja Sík Endre szociológus nálamnál sokkal jobban megfogalmazta a dolgok velejét: „Nincs valóság.” Csak az, amit a kormányoldal szajkóz. Minden más hazugság. És már nincs jelentősége annak, melyik oldal mit vág a másik fejéhez. Az a fontos, amit a miniszterelnök kinyilatkoztat, és hogy azt hányszor halljuk, milyen szavakat használ. És mert rengetegen kiszolgáltatottak a hazugságoknak, azok rombolnak és életveszélyesek, hiszen tönkreteszik az emberek egymás közti viszonyát és a valóságba vetett hitét. És erre tényleg nincs bocsánat.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció jegyzet Szegedi Tükör Niedermüller Péter Dombai Tünde