Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Percekig állva tapsolták Szabó Istvánt és új filmjét a szegedi bemutatón – ott voltunk a közönségtalálkozón
Művház 2020. február 14. 08:46

Percekig állva tapsolták Szabó Istvánt és új filmjét a szegedi bemutatón – ott voltunk a közönségtalálkozón

Képriport
Egyszerre volt nyomasztó és felkavaró az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István legújabb filmje, a Zárójelentés szegedi premierje a Belvárosi Moziban. A közvetlenül utána rendezett közönségtalálkozón nem volt egyszerű megszólalni.

Hirdetés

Sokat elárult az új Szabó-film fogadatatásáról, hogy szűnni nem akaró taps mellett futott le a stáblista, és percekig a színpadra fellépő rendező sem tudott megszólalni a hosszú tetszésnyilvánítás miatt. 

Szabó István nyolc éve rendezett utoljára filmet, akkor Szabó Magda Az ajtó című regényét filmesítette meg, és ennek kapcsán úgy válaszolt Tóth Zoltán János moderátor kérdésére, hogy nem számít hosszú kihagyásnak ennyi idő. A napfény íze című filmje előtt hét évig nem rendezett, és ennek kapcsán egy félmondattal utalt arra, hogy leginkább arra kellett várnia, hogy megfelelő producert találjon.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Soha életemben nem foglalkoztam filmjeim kritikai megítélésével, hogy azoknak hol a helye az életművemben

– válaszolt Szabó egy moderátori kérdésre. Ennek kapcsán érdekes történetet mesélt el. Az utóbb Oscar-díjat kapott Mephisto című filmjének forgatása után a főszerepet alakító Klaus Maria Brandauer azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy készítsenek még egy filmet, mert annyira jól érezte magát a forgatás alatt. Így született meg a Redl ezredes, majd ezt követően szintén az osztrák színész főszereplése mellett a Hanussen című film. (Utóbbinak a díszbemutatójára 1988-ban szintén a Belvárosi Moziban került sor, a rendező mellett a film féltucatnyi alkotója látogatott el akkor is Szegedre.) 

Utólag erre a három alkotásra a filmkritikusok úgy tekintettek, mint egy trilógiára, én meg elfogadtam, hogy ez egy trilógia

– mondta mosolyogva a rendező.

Emeli-e a tétet egy producer szemében, ha egy Oscar-díjas rendezővel dolgozik együtt? – kapta kérdést Sándor Pál, aki lehengerlő egyszerűséggel válaszolt.

Én Szabó Pistával dolgoztam együtt. Kinek jut eszében a forgatás alatt az Oscar-díj?

– válaszolta, miközben Szabó látványosan bólogatott. A két alkotó hatvan éve jól ismerik egymást – amikor Sándor Pál ezt kimondta, maga is elcsodálkozott –, korábban mégsem dolgoztak még együtt. A beszélgetés egy későbbi részében a producer reményét fejezte ki, hogy nem a Zárójelentés volt az első és egyben utolsó közös munkájuk. Erre kontrázott Szabó István, mondván: ő az új Sándor Pál-filmet várja nagyon.

Szabó István, ha alkotótársakról van szó, nagyon hűséges fajta. A nemrégiben elhunyt, és a Zárójelentésben még szereplő Andorai Péter nyolc, Bálint András hat vagy hét, Klaus Maria Brandauer négy filmjében játszott. Szegedre ezúttal nem látogatott el, de állandó munkatárs, a világhírű operatőr, Koltai Lajos is. 

Három színész is elkísérte Szabó Istvánt Szegedre. Az egyik főszerepet, a filmbeli polgármestert alakító Stohl András, és két kisebb szerepet megformáló művész, Virga Tímea és Orosz Ákos. 

Stohl András viszonylag gyorsan átvette az est irányítását a moderátortól, és elmondta: óriási megtiszteltetés Szabó István filmjében játszani. Mondandójából az is kiderült, hogy a „Tanár úr” filmjei máshogyan készülnek, mint a más filmek. A rendező maga hívja fel a szerepre kiválasztott színészt, és kéri fel arra, hogy vállalja a közös munkát. (Ez még a kisebb szerepet alakító színészek esetében is így van, ezt erősítette meg Martinovics Dorina és Orosz Ákos is.)

Stohl szerint, amikor Szabó István forgatni kezd, akkor egy mágikus történet veszi kezdetét. Valamennyi, a szegedi bemutatóra ellátogató alkotó elmondta: nyugalomban, hangos szó nélkül, családias hangulatban folynak a forgatások.

A rendező szerint az alkotófolyamat tele van meglepetésekkel. Gyakran előfordul, hogy a színészek saját magukat lepik meg, mert olyasvalamit hoznak ki magukból, amiről ők sem tudtak, hogy képesek rá. 

A díjak szép dolgok, de a múlthoz tartoznak. Minden új munkát legelölről kell kezdeni. Egy Oscar-díj nem tudja megírni az új forgatókönyvet, egy Oscar-díj nem tudja instruálni a színészt a készülő filmben

– válaszolta a rendező arra a kérdésre, könnyít-e bármit is munkán egy-egy korábban megkapott díj. 

A beszélgetés egy pontján Szabó István az egyik legnevesebb magyar operatőrt, Sára Sándort idézte, aki több filmjében alkotótársa volt. Sára sok évtizeddel ezelőtt azt mondta neki, hogy szerinte ahhoz, hogy egy film nagyjából 80 százalékosra elkészüljön, 150 százalékra kell felkészülni. A jelenlévők a beszélgetés során nem hagytak kétséget, hogy Szabó filmjei ennek szellemében készülnek.

Stohl András egy nézői kérdésre úgy válaszolt: izgalmasabb és érdekesebb gonosz embert eljátszani, mint jót. Hihetetlenül inspirálónak nevezte azt a helyzetet, hogy a világhírű Klaus Maria Brandauer partnere lehetett a filmben.

Külön élvezte, hogy egymás ellenfelei voltak a történetben. Mindennek kapcsán a rendező megjegyezte: a színészeknek harcolniuk kell egymással a játék során. Nem titok, hogy Brandauer és Stohl esetében ez valósággá vált.

Szabó István egy nézői kérdés kapcsán külön megemlékezett a nemrégiben elhunyt Andorai Péterről, akit nagyon nagy színésznek nevezett.

Hallgassanak végig, hogy megértsék, mit akarok mondani, kérte a nézőket a rendező, aki elmondta, Andorai Péternek óriási tehetsége volt a hallgatáshoz. Egész személyiségével a másik emberre tudott összpontosítani játék közben azzal, ahogyan hallgatott – mondta Szabó, hozzátéve: ez csak a legnagyobb színészek sajátja.

A közönségtalálkozón külön megköszönte a Szegedi Nemzeti Színháznak, Barnák László főigazgatónak, a színház dolgozóinak és a szegedi embereknek, hogy minden segítséget megkaptak ahhoz, hogy forgatási helyszíne lehessen a filmnek a színház.

Amíg a telt házas Belvárosi Moziban a közönség a Zárójelentést nézte, Szabó István és Sándor Pál a közönségtalálkozó előtt a Szeged Televízió vendége volt. A Körút című műsorban Várnai Adrienn beszélgetett a két filmes legendával a most elkészült filmről. A beszélgetés videója hamarosan a Szeged TV Facebook-oldalán is megtalálható lesz.

A mozi nagytermében, közvetlenül a vetítés után rendezett közönségtalálkozó egy órás időtartama is azt jelzi: volt miről beszélgetni. Szabó István a szegedi bemutató előtt sehol nem vetített új filmjéről, a Zárójelentésről hamarosan filmkritikánkat is olvashatják.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film filmrendező Kossuth-díj mozi Oscar-díj producer Sándor Pál Szabó István Zárójelentés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés