Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Bemutatták Szeged idei költségvetését: stabil és szép, de a kormány még beleszólhat
Szegeden 2020. február 13. 19:29

Bemutatták Szeged idei költségvetését: stabil és szép, de a kormány még beleszólhat

Képriport
Vállalható, stabil és szép költségvetésnek nevezte az idei büdzsét Botka László. A polgármester mindehhez hozzátette, nagy a rizikó, hogy év közben a kormány az önkormányzatok számára hátrányosan megváltoztatja az adószabályokat.
Hirdetés

Botka László polgármester – a sok éves hagyománynak megfelelően – az idén is először a legjelentősebb szegedi cégek képviselői előtt beszélt csütörtökön délután a városháza dísztermében az idei költségvetés tervezetéről, valamint az önkormányzat fejlesztési elképzelésekről.  

Szeged 2020-as költségvetését 78,3 milliárd forintos főösszeggel nyújtják be a jövő pénteki közgyűlésnek, ezzel a város a legnagyobb költségvetésből gazdálkodó települések között foglal helyet.

– Ez a költségvetés az év végéig még nőni fog az európai uniós pályázatok révén befolyt összeggel, így várhatóan az idén is eléri majd a százmilliárd forintot – mondta a városvezető.

Kilenc év alatt kilenc milliárdot vett el az állam Szegedtől

Miközben Szeged évek óta egyedülálló abban, hogy büdzséjének kétharmad részét költi fejlesztésekre, a város építésére, idén egy negatív rekordot is megdöntünk.

Most először csökkent a Szegednek nyújtott az állami támogatás nagysága 6 milliárd forint alá. Kilenc év alatt több mint 9 milliárd forinttal csökkent a városnak nyújtott állami támogatás összege.

A város költségvetés ennek ellenére stabil, mert a szegedi gazdaság egyre jobban teljesít: tavaly a várakozásoknál is több, összesen 15,7 milliárd forint adóbevétel folyt be a város kasszájába úgy, hogy a szegedi lakosság – az országban szinte már egyedülálló módon – továbbra sem fizet helyi adót. 

A bevételek legnagyobb hányadát, továbbra is a helyi iparűzési adó jelenti, ami az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt. Jelentős adóbevételnek számít az építmény és telek adó is, ebből tavaly 3,6 milliárd forint folyt be. Dinamikusan nőtt az elmúlt években a városba látogató turisták által fizetett idegenforgalmi adó is, ez tavaly megközelítette a 220 millió forintot.

Az idei évre több mint 16,3 milliárd forint saját adóbevételt terveztek a költségvetésbe, aminek a döntő többsége helyi iparűzési adó, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezt a szegedi cégek túl fogják teljesíteni, 2015 és 2019 között ugyanis 30 százalékkal nőtt az adóalanyok száma, és mára meghaladta a 21 és fél ezret. 

Szeged a saját erejéből milliárdos szociális ellátórendszert alakított ki

– Az ilyen nagyarányú és dinamikusan növekvő saját bevételek azt jelzik, hogy Szeged a saját lábán áll. Az önkormányzat működési kiadásainak felét, több mint 16 milliárd forintot ma már a helyben befizetett adókból tudja fedezni, miközben a város 32 és fél milliárdos működési kiadásaihoz mindössze 18 százalékban járul hozzá az állam. 

A város működtetésében a legnagyobb terhet a közösségi közlekedés biztosítása jelenti. Ezt évente 7,4 milliárd forintból lehet fenntartani, ennek felét az önkormányzat állja, a jegyet és bérletet váltók az egyharmadát, míg az állam mindössze 16 százalékát fedezi a szegedi közösségi közlekedés költségeinek. 

A városi cégek működésére 6,8 milliárd forintot biztosít az önkormányzat. A legtöbb támogatást, több mint 2 milliárd forintot a környezetgazdák és az SZKT kapja, a dobogó harmadik fokára a Sport és Fürdők Kft. került fel évi 971 milliós támogatással.

Az állami elvonások legnagyobb vesztesei idén is a legszegényebbek, a legrászorultabbak. Miközben a kormány teljesen leépítette a szociális ellátórendszert, Szegeden az országban egyedülálló szociális ellátórendszert sikerült saját erőből kiépíteni.

Míg tavaly 600 millió, addig az idén már 1 milliárd 50 millió forint szerepel a város költségvetésében pénzbeli szociális ellátásokra.

Munkahelyteremtésben topon vagyunk, 2 százalék alá csökkent az állástalanok aránya

A költségvetés bemutatása kapcsán Botka László egy örömteli adatot is megoszthatott a cégvezetőkkel: az állami munkanélküliségi statisztikákból egyértelműen kiderül, míg az országban 3,5 addig Szegeden mindössze 1,99 százalékos a munkanélküliség, ezzel az egyik legjobb helyzetben lévő magyar nagyvárosnak számítunk. 

Ez többek között annak is köszönhető, hogy az önkormányzat a Szegedi Foglalkoztatási Paktum keretében az elmúlt években több mint 660 szegedi munkavállalását támogatta. A program az idén folytatódik, 1,8 milliárd forintból újabb munkahelyeket teremt a város.

Tízmilliárdokból zöldül a város: megújul a távfűtés és a hulladékkezelés is

Botka László jelentős fejlesztésekről, folyamatban lévő és tervezett beruházásokról is számot adott. 

Turisztikai fejlesztésekre 3 milliárd forintot fordít a város: ennek kapcsán újult meg a Belvárosi Mozi, korszerűsödik a múzeum, épül orrszarvúház és lesz új kikötő a Partfürdőn. 

Szeged útjai 4,8 milliárd forintból újulnak meg, már elkészült a Kollégiumi út, hamarosan pedig csomópont létesül a Ladvánszky utcánál és új út épül az ELI-hez. 

Szeged egyik legfontosabb beruházása a jövőbe, a Zöld város program. Ennek keretében az elmúlt években öt bölcsőde, hat óvoda és négy iskola energetikai fejlesztése valósulhatott meg, a program pedig az idén is folytatódik. 

Európában is egyedülálló geotermikus fűtési rendszer kiépítése kezdődött meg 22 milliárd forintból Szegeden. A fejlesztés eredményként a széndioxid kibocsátás a felére fog csökkeni. 

A Zöld város program keretében újult meg az újszegedi liget, Odessza és Tarján, a program most Stefánián és Móra-parkban folytatódik. 

Az önkormányzat saját forrásaiból folyamatosan újítja fel a városrészek köztereit, többek között megfiatalodott az újszegedi víztorony körüli tér, a dorozsmai piac és környéke, a Klapka és a Szent György tér, az idén pedig a Lechner tér felújítása is megkezdődhet. 

Jelentős sportfejlesztések is zajlanak a városban: az év végére készül el Szeged új, korszerű uszodája, teljesen állami költségvetésből pedig 36 milliárdos kézilabdacsarnok épül. 

– Minden beruházásnak örülünk, de jobb lett volna, ha egy népszavazással megkérdezték volna a szegedieket, ők mire költenének 36 milliárd forintot, sportcsarnokra vagy harmadik Tisza-hídra. Minden bizonnyal a szegediek az utóbbit választották volna – mondta a polgármester.

Botka László beszélt arról is, hogy a város igyekszik felkészülni az időjárás szélsőséges változásaira, ezért bővíti és korszerűsíti a csapadékvíz elvezető hálózatot. Ugyancsak a környezet védelmét szolgálja egy másik zöldberuházás: több mint 7 milliárd forintból tovább korszerűsítik a város hulladékkezelési rendszerét.

Botka László a büdzsé bemutatását azzal zárta, hogy 2021-ben indul az új uniós fejlesztési ciklus. Szeged az elmúlt években magasra tette a lécet, hiszen a legsikeresebb hazai nagyváros volt a források megszerzésében, ezt szeretnék a jövőben is folytatni, kész tervekkel vágnak neki a következő hét évnek is – mondta.


 

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás Botka László fejlesztés iparűzési adó költségvetés