Hirdetés
Túl a városon 2020. február 13. 21:13

Félelem és reszketés: a Debreceni Egyetem elhatárolódik a NAT ellen tiltakozó oktatóitól

Egészen döbbenetes, hogy harminc évvel a rendszerváltás után Magyarországon egy egyetem vezetése annyira fél a kormánytól, hogy a saját, egyébként szakmai kérdésben tiltakozó szakembereitől is elhatárolódik.
Hirdetés

Azok szerint, akik úgy gondolják, hogy nincs baj a magyar jogállamisággal és a demokráciával olvassák el figyelmesen az alábbi közleményt, amit a Debreceni Egyetem juttatott el az Indexhez:

„az intézményhez kötődő aláírók véleményét a Debreceni Egyetem az aláírók magánvéleményének tekinti, az nem az intézmény hivatalos álláspontja.”

A Debreceni Egyetem ebben a formában kívánta jelezni, hogy az irodalmár oktatói nem jelentik az egész egyetemet. Ezt mindenki tudja egyébként, de nyilván valakik nagyon félnek ott Debrecenben, ezért úgy érezték, hogy ezt külön hangsúlyozni kell.

Már csak ezért is megért a Fidesznek állami intendánsokat, felügyelőket vagy ahogyan ezt szépen illik mondani, kancellárokat ültetni az egyetemek élére.

Az ügy lényege, hogy sorban írták alá a Nemzeti Alaptanterv – és főként annak irodalomtanításra vonatkozó részei – elleni nyilatkozatot a magyarországi felsőoktatási intézmények, azok gyakorlóiskolái és az MTA vonatkozó intézete, illetve olyan oktatók, ahol a tanszék vagy az intézet vezetése ehhez nem járult hozzá.

Az aláíró oktatók között vannak a Debreceni Egyetem és most már a Szegedi Tudományegyetem magyar szakos oktatói is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aláírás Debreceni Egyetem NAT nemzeti alaptanterv