Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Vadasparki fideszes játszótérmutyi: ismét megpróbálták kigolyózni a kirendelt szakértők véleményét
Szegeden 2020. február 13. 18:29

Vadasparki fideszes játszótérmutyi: ismét megpróbálták kigolyózni a kirendelt szakértők véleményét

Nyúlik, mint a rétestészta annak az ügynek a tárgyalása, mely a vád szerint egy erősen túlárazott, uniós pénzek felhasználásával készült szoftver kapcsán zajlik a Szegedi Törvényszéken. Ennek egyik oka, hogy a védelem folyamatosan megkérdőjelezi a kirendelt informatikai szakértők hozzáértését és pártatlanságát.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtök délelőtt folytatódott a Szegedi Vadaspark területén uniós támogatással felépített játszótér, és a hozzá kapcsolódó interaktív látogató-tájékoztató projekt kapcsán indított büntetőper tárgyalása.

A meglehetősen kusza ügy előzménye, hogy Titán Projekt’s House 2012 októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését valamint interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni.

A céget az a Vahl Rezső birtokolta, akinek jó fideszes kapcsolatai közismertek, amit az is jelez, hogy Gyimesi László a párt akkori szegedi vezetője támogatta a projektet, és a megnyitón is beszédet mondott.

Azonban Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő szerint finoman szólva is túlárazott volt a beruházás. Ezért feljelentést tett Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), majd Magyarországon is nyomozni kezdtek az ügyben. Az évek óta tartó perben több kérdést sikerült tisztázni. Többek között azt is, hogy

a Flamingó névre keresztelt szoftver fejlesztésére végül 154 millió, míg a játszótér építésére csak 83 millió forintot állítottak be, holott az eredeti pályázatban ez épp fordítva volt.

A védelem azonban továbbra is állítja, hogy a másodrendű vádlott Halasi Gábor cége által megírt szoftver piaci értéke jóval nagyobb, mint azt a bíróság által kirendelt informatikai szakértők állítják. Pedig a különbség igen jelentős.

Az első szakértői jelentést jegyző Fülöp Tamás szerint nem haladja meg a 13 millió forintot a Flamingó értéke, a második jelentést író Hornyák Olivér szerint még ennél is kevesebbet ér a Flamingó.

A harmadrendű vádlott Dávid Zoltán ügyvédje ezért mindkét szakértő véleményének figyelmen kívül hagyását kezdeményezte, ugyanis szerinte sem Fülöp, sem Hornyák nem rendelkezik a szoftverek piaci értékének meghatározásához szükséges elegendő közgazdasági ismerettel.

Papp Gábor, a harmadrendű vádlott ügyvédje azt is kezdeményezte, hogy társszakértőként vonják be az ügybe Kundrák Róbert igazságügyi könyvvizsgálót. Ő már a tavaly decemberi tárgyalásra is készített egy igazságügyi magánszakvéleményt, és ezt követően a bíróság felkérte Kundrákot, hogy vegyen részt a hivatalos szakvélemény elkészítésében is. Kundrák azonban a kijelölt határidőre nem készült el a munkával, és a tárgyalásra sem ment el. A védelem ezt követően Hornyák kizárását kezdeményezte az ügyből elfogultságra hivatkozva. Ezt arra alapozták, hogy Hornyák Kundrák szakvéleménye nélkül nyújtotta be saját jelentését.

Az ügyész képviselője ennek elutasítását kérte a bíróságtól, ugyanis Vígh Andrea szerint a védelem csak az időt akarja húzni az újabb és újabb kifogások benyújtásával. Gaudi Tibor bíró végül arra hivatkozva rendelte el a tárgyalás folytatását, hogy Kundrák Róbertnek elegendő ideje és információja volt a saját jelentése elkészítéséhez, hiszen már decemberben minden szükséges anyagot megkapott. A tárgyalás érdemi része lényegében csak ekkor kezdődött, ugyanis a két informatikai szakember egy bűnjelként lefoglalt tableten próbálta elindítani a Flamingó szoftver különböző alkalmazásait. Olyan szakzsargont használtak azonban a bemutató közben, amit Fülöpön és Hornyákon kívül csak Halasi értett meg tökéletesen.

A három informatikai szakember a látszólagos érdekellentétek ellenére szinte minden részletkérdésben egyetértett. A szoftver azonban technikai okok miatt többször lefagyott, vagy a GPS jelek gyengesége miatt nem tudta végrehajtani az utasításokat. Az is lényeges kérdés, hogy a Flamingó piacképes szoftver-e, hiszen – ahogy azt Vahl Rezső korábban állította – a licenszdíjakból jelentős bevételre számított egykori cége, a Titán Projekt’s House, melyet közben eladott. A mostani vizsgálat azonban inkább azt a feltételezést erősítette, hogy jelenlegi formájában a szoftver értékesítése nem valószínű.

Az eredeti célt, hogy mindenki számára világos legyen, milyen szintű szolgáltatást tudott nyújtani a Flamingó, csak részben tudták demonstrálni a bírósági bemutatón. Az azonban az informatika világában kevésbé jártas hallgatóság számára is világos volt, hogy az eredeti forráskód hiányában egy csomó felmerülő kérdésre nem lehetett megnyugtató választ adni. Azt, hogy hol van az eredeti forráskód, senki sem tudta megmondani. Az ügy tárgyalása várhatóan rövidesen folytatódik a Szegedi Törvényszéken.

(nyitókép: Gyimesi László, a Fidesz egykori szegedi elnöke és Vahl Rezső átadja a játszóteret. Kép: Szeged Televízió archív)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: játszótér Szegedi Vadaspark Fidesz Flamingó játszótérmutyi