Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeviép-ügy: nyereséges volt a Lázár János által, tönkretett vállalkozóként bemutatott cégvezető
Szegeden 2020. február 13. 17:05

Szeviép-ügy: nyereséges volt a Lázár János által, tönkretett vállalkozóként bemutatott cégvezető

A 24.hu írta meg, hogy Lázár János egyik kampányvideójában a Szeviép csődje miatt tönkretettként bemutatott vállalkozó valójában soha nem ment tönkre. Abban az évben is volt 11 milliós tiszta haszna, amikor a kár érte.

Hirdetés
Hirdetés

Érzelmes, zenés videóban, a baloldal áldozataként mutatott be Lázár János egy építési vállalkozót még 2018. április 5-én, a választások előtt három nappal.

Vélhetően ezzel a kampányvideóval szerette volna Lázár János bebiztosítani a győzelmét az országgyűlési választásokon, hiszen – akkor még –, mint miniszterelnökséget vezető miniszter, elintézte, hogy kártalanítsák a Szeviép-csődben érintett alvállalkozókat.

A gond csak az, hogy a videóban szereplő építési vállalkozónak sem a nevéről, sem a cégéről nem lehetett tudni semmit, nem mutatja be őt senki, tehát a videót megnézőknek valójában fogalma sem volt eddig, hogy ki ő, és valóban károsult-e, sőt, valóban csődbe ment-e, mint azt sugallja az anyag.

Merthogy nem ment csődbe. Nyilván ezért marad inkognitóban a károsultakat „megszemélyesítő” cégvezető.

A 24.hu azt írja, hogy a videóban szereplő Barabás János, hajdúböszörményi vállalkozó egyáltalán nem ment csődbe, hiába sugalmazza ezt hatásvadász módon Lázár János. Barabás János cégét kártalanította az állam, kamatokkal együtt 130 millió forintot kapott.

De nem ez az egyetlen megkérdőjelezhető dolog Lázár kampányvideójában.

„Példátlan az, hogy az állam helytáll egy ilyen ügyben, megjegyzem a szegedi szocialista önkormányzat helyett áll helyt” – mondja Szabó Bálint a felidézett videó elején.

Szabó – szokás szerint – hajlítja a valóságot, hiszen a szegedi önkormányzat soha nem kártalaníthatta volna a vállalkozókat, ezt csak az állam tehette meg. Az állam is valójában csak megelőlegezi a pénzt, hiszen azt a Szeviép-vezérek magánvagyonából, polgári peres úton visszaszerezheti a jövőben.

„A Szeviép sok-sok alvállalkozónak okozott csődöt, olyan cégeknek, akik a környéken közúti beruházásokat valósítottak meg. A Szeviép a szegedi szocialista vezetés udvari beszállítója volt, valószínűleg hordta a szocialistáknak és Botka Lászlónak a pénzt. A pénz eltűnt a szocialisták és Botka László kezén, így az alvállalkozók nem kapták meg a pénzüket, nagyon sokan csődbe mentek” – állítja Lázár a videóban.

Ekkor fordul Lázár a vállalkozóhoz, aki megköszöni neki és az Orbán-kormánynak a kártérítést. Az persze nem derül ki a videóból, hogy Barabás János cége egyáltalán nem ment tönkre, mint azt sugallják, hiszen 2009-et 11 milliós nyereséggel zárta.

Lázár természetesen nem beszél arról, hogy a Szeviép-csődről akkor még egyáltalán nem lehetett eldönteni jogilag, hogy szándékosan okoztak, vagy egyszerűen a 2009-es világgazdasági válság, a befuccsolt építkezések és a ki nem fizetett pénzek miatt ment tönkre.

Lázár János is nagyot hajlít a videóban, azt állítja, hogy ha a bíróság hamarabb döntött volna, akkor hamarabb kaphattak volna pénzt a károsultak. Csakhogy ez épp azért nem igaz, mert az állam így is megelőlegezte a kártérítést, ezt megtehette volna már jóval hamarabb is.

Ráadásul a bíróság a felmentő ítéletével csak azt mondta ki: nem bizonyítható, hogy a Szeviép-vezérek szándékosan csődbűntettet követtek el, azt nem mondta, hogy a vállalkozókat nem érte kár, így az sem igaz, hogy a Szeviép-vezérek ne felelnének a vagyonukkal az ügyben továbbra is, ugyanis a hírek szerint még minidig zár alatt van mintegy 2 és fél milliárd forint.

Korábban írtuk:
Egyszerűen egy ügyről: Szeviép, Fidesz és Szabó Bálint
Szeviép-ügy: színtiszta fideszes botránytörténet
Tápai Péter: 250 milliós sikerdíjat kapott Szabó Bálint a Szeviép-károsultak képviseletéért. Szabó: Találkozunk a bíróságon!
A Fidesz már megint bosszút áll a vereségéért
PS: szálljatok le Kovalcsik Éva bírónőről! Elég a terrorból, az álhírek gyártásából!
5 hazugság a Szeviép-perről, amit a fideszes propagandasajtó terjeszt
Szeviép-károsultak: újabb adatigénylésünkre sem mondja meg a Kormányhivatal, kiknek, és mekkora összeget fizetett ki eddig az állam a több, mint 3 milliárdból
Felmentették a Szeviép volt vezetőit

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Lázár János Szeviép

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés