Hirdetés
Szegeden 2020. február 13. 16:40

Chipet kapott a Szegedi Vadaspark vízilóbébije, szavazás dönt a nevéről

Képriport
Születésekor 5 kilót nyomott a kis törpevíziló, ezt a súlyát kevesebb, mint egy hónap alatt megháromszorozta. Csütörtökön pedig átesett élete második orvosi vizsgálatán, amely keretében egy chipet is kapott a kölyök.
Hirdetés

A Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert, az állatorvos és a törpe vízilovak gondozója alig bírt a kölyökkel, akinek láthatóan nem tetszett az orvosi vizsgálat. Az ellenállás hasztalan volt, győzött a túlerő.

Veprik  Róbert elmondta, a törpe vízilovak bőre nyálkás, hasonlóan a halakéhoz, így nehéz volt a ficánkoló állatot lefogni, de végül törülköző segítségével sikerült.

A kis vízilóbébit megvizsgálták, és ahogy minden, a Vadasparkban lévő állat megkapta egyéni azonosítóját egy chip formájában.

Ahogy már megszokott, a Vadaspark ismét névadó pályázatot hirdet, nevet keresnek a törpe vízilóbébinek. A javaslatokat február 28-ig várják az info@zoo.szeged.hu e-mail címre. A legjobb nevet ajánlónak a Szegedi Vadaspark állatkerti ajándékcsomagjával kedveskedik.

A Vadaspark tavaly kapott engedélyt, hogy az itt tartott két törpe víziló, Chipo és Tigi szaporodhasson. Az új jövevény 6-7 hónap vemhesség után januárban látta meg a napvilágot. Születésekor 5 kilót nyomott a kölyök, a mai mérlegelésen kiderült ma már több mint 14 kilós. Az eddig itt született vízilovak a koordinátor ajánlásai alapján más állatkertekbe kerültek, Hollandiába és Olaszországba, valószínű, hogy a most született kicsi is elkerül majd Szegedről. Addig azonban a látogatók figyelemmel kísérhetik a felcseperedését, tavasztól, ahogy az időjárás engedi, már a külső kifutójukban is.

A törpe víziló elnevezése némileg megtévesztő, mert egyáltalán nem törpe méretű a maga 160-275 kg súlyával, legfeljebb a nílusi vízilóval összehasonlítva számít kisebb méretű emlősnek. Nyilvánvaló hasonlósága mellett sokban különbözik nagyméretű rokonától, többek között nem csapatban él, hanem magányosan, valamint kevésbé kötődik a vízhez, veszély esetén is inkább a sűrű bozótba menekül. Viszonylag későn, a XX. század elején fedezték fel. Sokáig ugyanis azt hitték, hogy növendék nílusi vízilovakról szólnak az élménybeszámolók, illetve tanúskodnak a maradványok, csak 1911-ben fogadta el „hivatalosan” is a tudomány a létét, mikor 5 befogott egyedét élve Európába hozta Hans Schomburgk.

Jelenleg veszélyeztetett fajnak számít nyugat-afrikai élőhelyén, mindössze 2000-2500 kifejlett egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján.

Élőhelyének pusztulása és az orvvadász veszélyezteti leginkább. Európai állatkertekben 128 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark Veprik Róbert törpe víziló