Hirdetés
Szegeden 2020. február 12. 13:34

Idén is tűzre vetik a kiszebábot, hogy elűzzék a telet

Képriport
Idén már hatodik alkalommal rendezik meg a Télbúcsúztatót a Szent István téren. Szombaton számtalan program, közel 50 kereskedő, igazi mohácsi busók és a kiszebáb várja az érdeklődőket. Ez utóbbi máglyára vetése zárja majd a programot.

Hirdetés

A mostani nem volt igazi hideg, havas tél, de az elmúlt napok viharos, esős időjárását el kell űznünk. És tegyük ezt közösen a szombati Télbúcsúztatón a Szent István téren – mondta Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

A rendezvényen közel ötven kereskedő kínálja már, zömében kézműves portékáját. Mellettük a fenntarthatóság jegyében zajló interaktív programok, kézműves foglalkozások és fánkevő verseny is várja a kilátogató családokat.

Sok-sok cetli van már most is a kiszebábon. A legtöbben a betegségüktől és a szegénységüktől szeretnének megszabadulni, de vannak érdekesebb felíratok is, ezek között tallózunk:
„Hozd meg a szerelmet nekem!’
„Azt kívánom, hogy Szilvi lányom mielőbb találjon tengerjáró hajón munkát”
„Hogy Örs ne verekedjen”

Szombatig még bárki rátűzheti a banyára kívánságát!

A színpadon a Sajtkukac Duó, a Grimm-Busz Színház és Pasenkó Bohóc műsora szórakoztatja a kicsiket. A téren egész nap kosaras és barokk körhinta, lufi hajtogatás, óriási színes építőkockák és a póni lovaglás is várja a vendégeket, 10 és 16 óra között pedig a víztorony is tart nyitva.

A rengeteg program közül kiemelkedik a mohácsi Drugovi Busó Csoport látványos délutáni műsora. A busókkal később a Dugonics térről induló zenés-zajos farsangi menetben is lehet majd találkozni. Ekkor teszi meg utolsó útját a télboszorka, akikre a szegediek rengeteg cetlit tűztek az elégetni szánt gondokkal és bánattal teleírva. A nap fő látványossága a kiszebáb elégetése lesz, a hatalmas máglyát 18 órakor gyújtják meg a Szent István téren.

A kiszebáb eddig a Mars téren állt, ahol bárki rátűzhette a búját, baját, amitől szabadulni szeretne, hisz a babona szerint a banya elégetése megszabadítja az embereket azoktól. Az asszonyság szombatig még a Dugonics téren áll majd, ahol bárki egy papírra felírhatja a baját és azt feltűzheti rá. Aztán szombaton máglyára vele!!!

Télbúcsúztató program
9.00-                Kézműves és háztáji VÁSÁR
10.00-              Vásármegnyitó trombitaszóval
10.15-11.00      Sajtkukac Duó Gyerekzenekar
10.00- 12.00   KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS: farsangi álarckészítés
10.00-14.00    INTERAKTÍV JÁTÉKOK a fenntarthatóság jegyében
                           a CSEMETE Egyesület szervezésében
11.00-12.00     Farsangi FÁNKEVŐ VERSENY
14.00-15.00     Grimm - Busz BULI
15.00-16.00     Drugovi BUSÓ Csoport és a Bánát Szerb Néptánccsoport zenészei
16.00-17.00     Pasenkó Bohóc INTERAKTÍV GYEREKMŰSORA
17.30-18.00     ZENÉS TÉLBÚCSÚZTATÓ FELVONULÁS a Dugonics térről a
                           Szent István térre a Kender Zenekarral, a Délikert Napsugár
                           Táncegyüttessel és a Drugovi BUSÓKKAL
18.00-18.30     KISZEBÁB ÉGETÉS a Szent István téren
Egésznapos programok:
Kosaras körhinta, barokk körhinta, óriás építőjáték, lufi hajtogatás, póni-lovi

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!