Hirdetés
Túl a városon 2020. február 12. 14:52 Forrás: 24.hu

Osztályozta Orbán a fideszes politikusokat, vajon hányast kaphatott B. Nagy László?

Mínusz kettő és plusz kettő közötti skálán értékelte a kormányfő az emberei teljesítményét.

Hirdetés

Arról ír a 24.hu, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számokkal értékelte a fideszes politikusokat azokon a Karmelita kolostorban lezajlott négyszemközti megbeszéléseken, amiknek híre és fotói pár hete járták be a sajtót. Orbán az októberi önkormányzati választáson elért eredmények kapcsán beszélgetett az embereivel, képviselőkkel, választókerületi elnökökkel, a lap szerint mind a 106 választókerületből.

A teljesítmények ilyenfajta értékelésére elsősorban azért volt szükség, hogy feltérképezzék, azt adott politikusnak milyen esélyei lehetnek a 2022-es parlamenti választáson az ellenzéki jelölttel, jelöltekkel szemben.

A lap azt írja, 

a kormányfő mínusz kettő és plusz kettő között értékelte a politikusok teljesítményeit, az osztályozás szempontja pedig az volt, hogy plusz 2-es osztályzatot az kapott, „aki a 2018-as választáson meg tudta szerezni a szavazatok több mint 50 százalékát, és októberben a körzete polgármester-jelöltjei is hozták a győzelmeket”.

A 24.hu szerint Orbán szemében ők a jobb kollégák, rájuk úgy tekint, mint akik 2022-ben akkor is képesek lehetnek nyerni, ha mindenhol megvalósul az ellenzéki összefogás.

A minősítések során Orbán nemcsak azt vette figyelembe, hogy a fideszes politikus milyen eredményt ért el az előző parlamenti választáson, hanem azt is nézte, hogy az illető körzetének milyen sikerei vagy sikertelenségei voltak, és hogy a képviselő jól tudja-e mozgósítani a körzet erőforrásait.

Hogyan vizsgázott B. Nagy?

Valószínűleg egyébként nem minden választókerületből hallgatott meg valakit a miniszterelnök a nagyüzemben zajló találkozók során, Szegedről ugyanis úgy tudjuk, csak B. Nagy László volt fent a Karmelita kolostorban. Ő ráadásul nem is választókerületi elnök, a Fidesz honlapja szerint Csongrád megye 1-es és 2-es választókerületében Kothencz János és Nagy Attila a fideszes vk-elnökök, arról viszont nem tudunk, hogy ők fent jártak volna Orbánnál. Mint ahogy úgy tudjuk, Bartók Csaba, helyi Fidesz-elnök sem találkozott a miniszterelnökkel, pedig annak idején ő indult Csongrád megye 1-es választókerületében a parlamenti mandátumért, amit végül az MSZP-s Szabó Sándor szerzett meg, így a fenti szempontok alapján B. Nagy mellett Bartók teljesítményét lehetett volna a leginkább számszerűsíteni.

A 24.hu cikkéből az ugyan nem derül ki, hogy részletekbe menően milyen logika alapján osztályzott Orbán a találkozók során, így nehéz megmondani, hogy B. Nagy László hányast kaphatott.

A politikus 2018-ban megnyerte a választókerületét, az őszi önkormányzati választáson pedig nagyrészt fideszes, vagy fidesz közeli a polgármesterek nyertek a választókerületébe tartozó településeken. Erős kivételt képez ez alól Szeged, ahol ismét Botka László nyert, és mint tudjuk, a város feletti irányítás teljes megszerzése lassan két évtizede jelent megoldhatatlan feladatot a helyi Fidesznek.

Ez viszont nem valószínű, hogy nagy súllyal jöhetett számításba Orbánnál B. Nagy megítélése során, hiszen a legutóbbi önkormányzati választásokon elért gyenge szegedi fideszes eredmény felelőseit valószínűsíthetően inkább szegedi Fidesz vezetésében, és Kubatov Gábor környékén érdemes keresni.

Mindezek alapján mi inkább a jobban vizsgázók közé tesszük B. Nagyot az orbáni osztályozósdiban, várjuk viszont olvasóink véleményét és osztályzatait is a Facebookon, cikkünk alatt kommentben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Orbán Viktor Orbán-kormány B. Nagy László Bartók Csaba Karmelita kolostor önkormányzati választás 2019 választás