Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. február 11. 18:56

Százhárom éves tanár a Szegedért Alapítvány fődíjasa

Kovács Béla 103 éves franciatanár kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját. Kiosztották a művészeti, tudományos és társadalmi-állampolgári kuratórium díját is.

Hirdetés

Hárommillió forint pályázati támogatásról is döntöttek az alapítvány tagjai kedd délután. A kuratóriumok 1-1 millió forintot osztottak szét a pályázók között.

Vécsei László, akadémikus, a Szegedért Alapítvány tudományos kuratóriumának elnöke a Szeged Televíziónak elmondta: nagy arányban inkább humán területekről érkeztek pályázatok, ami azzal függhet össze, hogy korlátozottak az alapítvány lehetőségei.

„100 ezer 200 ezer forint körüli összeget tudunk adni egy pályázónak, és a természettudomány területén, pont a vegyszerekből és műszerekből adódóan lényegesen nagyobb összegekre van szükség ahhoz, hogy valaki tudományos munkát végezzen” – tette hozzá Vécsei László.

A Szegedért Alapítvány fődíját Kovács Béla, 103 éves franciatanár kapta. A tudományos kuratórium Janka Zoltán pszichiátert, a művészeti Bubryák István televíziós alkotót részesítette elismerésben. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál díját Hajdú Gézának, a kiskundorozsmai művelődési ház igazgatójának ítélték oda.

„A tavalyi évünk kifejezetten emlékezetes év volt, hiszen meg tudtuk csinálni az árvíz 140. évfordulójához kötődő gálaműsorunkat, illetve bemutattuk a 30 éves a Szegedért Alapítvány jubileumi kötetünket. És pénzügyileg is egy eredményes évet zártunk” – mondta a televíziónak Bódi György, az alapítvány titkára.

A francia nyelv magyar nagykövete

Kovács Béla 1917. április 18-án született Tolcsván. Középiskolai tanulmányait Gödöllőn, a Premontrei Gimnáziumban (1926-34) végezte 1926 és 1934 között, majd a a premontrei kanonokrend Teológiai Főiskolájára járt 1934 és 1938 között, közben egy évig Svájcban is tanult. Latin-francia szakos tanári oklevelét Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte 1941-ben.

Oktató munkáját a Gödöllői Premontrei Gimnáziumban kezdte 1940-ben, 1941-től kinevezett oktatóként folytatta 1948-ig. Oktatói munkáját megszakította a katonai szolgálat 1944 áprilisában. 1945 márciusa és 1947 között szovjet hadifogságban volt. Ezt követően Csongrádra került egyházi szolgálatra 1954-ig. Oktatómunkáját a közoktatásban a Székkutasi Általános Iskolában, majd Szatymazon folytathatta 1954 és 1962 között. Közben elvégezte az ELTE magyar szakát, 1958-ban diplomázott.

Kovács Béla a 100. születésnapja alkalmából tartott köszöntésen azt mondta: 1945-ben megfogadta, amennyiben épségben hazatér a háborúból, akkor életét a magyar ifjúságnak szenteli.

Szegedre a Radnóti Miklós Gimnáziumba 1962-ben érkezett, és 1968-ig tanított itt. Később a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumába került szakvezető tanárként, ahol 1982-ig tanított. Kovács Béla tanítványai az OKTV rendszeres és nagyon eredményes résztvevői voltak, rendre szerepeltek első tíz hely valamelyikén sőt, 1980-ban négy Kovács-tanítvány is az első tízbe jutott.

Kovács Bélát a francia nyelv és kultúra fejlesztésében betöltött szerepét a francia állam két alkalommal ismerte el kitüntetéssel: 1985-ben az Akadémiai Pálma rend lovagi fokozatát kapta meg, 2009-ben pedig ugyanennek a kitüntetésnek a legmagasabb, parancsnoki fokozatát vehette át.

Az idei gálát március 7-én tartják, előzenekarként a Talamba Ütősegyüttes szórakoztatja majd a közönséget.

(nyitóképünk Kovács Béla 100. születésnapi köszöntőjén készült)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedért Alapítvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés