Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Egész évben kínál programokat az egyetem: először rendezik meg a Bartók Béla Művészeti Napokat
Művház 2020. február 11. 12:29

Egész évben kínál programokat az egyetem: először rendezik meg a Bartók Béla Művészeti Napokat

A Szegedi Tudományegyetem idén is felpörgeti a város tudománynépszerűsítő és kulturális életét. A hagyományos fesztiválok mellett most először lesznek Bartók Béla Művészeti Napok, a Szegedi Egyetemi Énekkar pedig egy különleges koncerttel ünnepli fennállásának 95. évfordulóját.

Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Irodájának vezetője a rendezvényeket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, április 6. és május 17. között már 17. alkalommal rendezik meg az Egyetemi Tavaszt, amelyen több száz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató program közül választhatnak az érdeklődők.

Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat is, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondhatják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt.

A jubileumi, 25. Őszi Kulturális Fesztivál programjai pedig október 1. és november 10. között várják a közönséget.

A Kulturális Iroda emellett a tavaszi félévben egyetemi vers- és prózamondó versenyt, fotó-, dráma és verspályázatot szervez. Jövőre ünneplik a szegedi felsőoktatás elindulásának száz éves jubileumát, az évforduló alkalmából szlogenpályázatot is hirdettek.

Az Egyetemi Füvészkertben idén is megrendezik a Levendula Fesztivált és a Lótusz Napokat, Rímbe szedett természet címmel pedig versmondóversenyt hirdetnek, de nem marad el a Tök Jó Nap sem.

A Bartók Béla Művészeti Kar olyan rangos nemzetközi zenei programokat kínál, mint a XXI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, és hagyományteremtő céllal március 25. és 27. között először rendezi meg a Bartók Béla Művészeti Napokat.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti az AudMax Estéket, tavasszal a Bölcsészfesztivált, amelynek első napját Esterházy Péter emlékének ajánlja, valamint ősszel a Magyar Könyvkiadók Napját és a Krúdy-napokat.

Az SZTE Konfuciusz Intézet invitál a Konfuciusz Teaházra, tanfolyamokat hirdet kalligráfiából és bazsarózsa festészetből, a vadaspark látogatóit pedig Panda Nappal lepi meg.

(Fotó: Rafai Gábor)

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a Szegedi Egyetemi Énekkar idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját.

– Ősszel egy különleges, ünnepi koncert erejéig meghívjuk az énekkar korábbi tagjait is, a kórusról fellelhető dokumentumokból pedig emlékkiállítást tervezünk – mondta Száz Krisztina kórusvezető.

Az egyetem jelenlegi és egykori hallgatóiból álló Universitas Szimfonikus Zenekar május elején két koncertet is ad a Szent-Györgyi Albert Agórában.

– A hangversenyen az egyes hangszercsoportok is bemutatkoznak – mondta el Gyimóthi Zoltán zenekarvezető, majd hozzá tette, nyáron 10-18 év közötti gyermekeknek szerveznek hangszeres tábort, ahol a zenei tanulmányaik elején járó növendékek próbálhatják ki magukat. Az őszi szemeszterben pedig adventi hangversenyeket ad az együttes.

Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője kiemelte, a társulat tovább játssza eddigi előadásait, új bemutatójuk Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. A SZESZ és a Kulturális Iroda április 16-18. között rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót magyarországi és határon túli színházi társulatok részvételével.

Számos tudománynépszerűsítő rendezvényt is kínálnak az egyetem karai, többek között a Természettudományi és Informatikai Kar Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című kétnapos eseménye laborlátogatásokra, bemutatókra és versenyekre hívja a jövő tudósait, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kultúra és Digitalizáció címmel rendezi meg hagyományos Közművelődési Konferenciáját.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál programok SZTE Kulturális Iroda