Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Koncertszerű Tannhäusert mutat be a színház – Szabó István lemondta a rendezést
Művház 2020. február 10. 19:51

Koncertszerű Tannhäusert mutat be a színház – Szabó István lemondta a rendezést

Mégse Szabó István rendezésében kerül színre a Szegedi Nemzeti Színházban Wagner Tannhäuser című operája. Az Oscar-díjas filmrendező betegségre hivatkozva lemondta a munkát. A színház vezetősége úgy döntött, koncertszerűen mutatják be.

A Szegedi Nemzeti Színház idei opera évadának szenzációja lett volna a Tannhäuser színpadi bemutatója Szabó István rendezésében. Az Oscar-díjas filmrendező csak nagyon ritkán rendezett operát életében, Magyarországon pedig még soha. A 90-es években Bécsben A trubadúrt, Lipcsében a Borisz Godunovot állította színre, 1983-ban pedig Párizsban épp a Tannhäusert, Victor Vasarelly díszleteivel.

A szegedi előadás ötlete tavaly merült föl, amikor Szabó a szegedi színházban vett föl jeleneteket készülő Zárójelentés című filmjéhez. Ebben a Wagner-operából is voltak részletek. Ezek után kérte föl Szegedi Nemzeti Színház Szabót a teljes opera megrendezésére, amit el is vállalt. Mostani visszakozása összefügghet azzal, hogy nemrég a Magyar Filmakadémia életműdíjat adott neki, Schmidt Mária pedig Szabó ügynökmúltja miatt tiltakozott a döntés ellen.

A Zárójelentés bemutatója csütörtökön lesz a Belvárosi Moziban.

A Tannhäusert utoljára a 60-as években játszotta rendszeresen a Szegedi Nemzeti Színház, a 90-es években egyetlen koncertszerű előadást tartottak. A darab végül most is így szólal meg március 20-án.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

M.T.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi opera Szabó István Szegedi Nemzeti Színház színház