Hirdetés
Művház 2020. február 10. 18:45

Már majdnem olyan, mint régen: ilyen volt az Oscar-éjszaka a Belvárosi Moziban

Vasárnap kora estétől hétfő hajnalig ücsörögtünk a kedvenc mozinkban, idén sem bántunk meg.

Tegnap a Facebookon és az élő közvetítésünkben is többször írtunk arról, hogy a 92. Oscar-gálát a Belvárosi Moziban, a Zsigmond Vilmos teremben követtük végig. Persze nem azért, mert mi annyira menők vagyunk, hogy nem elég otthon a tévé, hanem mert kedvenc filmszínházunk idén is folytatta a még 2007-ben megkezdett hagyományt, és Oscar-nappal ünnepelte a filmvilág legfontosabbnak tartott eseményét, aminek a végén szokás szerint élőben lehetett követni a gálát az ország egyik legnagyobb mozitermében. Mi pedig nagyon szeretünk mozizni, az Oscart is szeretjük, és mivel focivébé-döntőt is néztünk már a Zsigmond Vilmosban, az a minimum, hogy a gálát is ott követjük végig.

De nem csak mi vagyunk ám így ezzel,

jól láthatóan van egy törzsközönsége ezeknek az éjszakai Oscar-közvetítéseknek, minden évben összegyűlik ott 50-60 ember, akik vannak annyira moziőrültek, hogy estétől reggel hatig ücsörögjönek a moziban és arra is kíváncsiak legyenek, hogy ki kapja a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat.

Sőt, az igazán elvetemültek, mint mi is vagyunk, előtte még beneveznek legalább 2-3 filmre is, merthogy ugye a mozi ilyenkor az Oscar-gálát megelőző vasárnap zsinórban adja az esélyes filmeket.

Így volt ez most is, így azoknak sem kellett Oscar-esélyes filmek nélkül tölteniük a vasárnapjukat, akik nem voltak képesek/hajlandóak éjszaka ébren maradni a gála miatt: 17 filmet adott a Belvárosi Mozi, erről itt írtunk bővebben, mellette pedig végre megnyitották a Marilyn Kávéházat, ami nem a híres rockzenészről kapta a nevét, hanem.

Mindezek miatt egész nap nagyobb volt nyüzsgés a moziban, mint egy átlagos álmos vasárnapon, a mozi munkatársaitól úgy tudjuk, mintegy hatszázan váltottak jegyet a filmekre, ami valamivel azért kevesebb, mint a korábbi évek Oscar-napjain: 2018-ban és 2017-ben megközelítette az ezer főt az ezen a napon mozizók száma.

A 2019-es adatok nem számítanak túl relevánsnak, hiszen egy éve ilyenkor zárva volt a Belvárosi Mozi és az újszegedi Délvidékházban közvetítették a gálát, akkor arról is írtunk. Az idei év számaira pedig minden bizonnyal hatással volt, hogy bár már lassan két hónapja újra nyitva van a felújított mozi, még mindig sokan vannak, akikben nem rögzült, hogy már nem kell Újszegedre menni a mozizáshoz. Na, meg persze az, hogy míg 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is volt magyar film a jelöltek között, az utóbbi két gálán Magyarország nem volt érdekelt, így annyira nem is volt konkrétan kinek szurkolni.

A Casablanca hiányát betölteni igyekvő Marilyn Kávéházról egy nap alapján talán nem lenne fair még véleményt mondani, de az már látszik, hogy a kínálata hasonló lesz, mint az elődjéé volt.

Alapvetően inkább bár lesz ez, mint kávéház, szóval zserbót és krémest, meg kávékülönlegességeket nem itt kell majd keresni valószínűleg, de az alkoholos italok és az üdítők mellett lesznek és már tegnap is voltak szendvicsek, van egy egészen tisztességesnek tűnő borlapjuk, és az árak sem szálltak el a belvárosi átlagszínvonalhoz képest.

Ami viszont egyelőre hiányzik, az a jelenleginél markánsabb dekoráció, egyelőre ugyanis kicsit zavaróan üresen, fehéren világítanak a mozi aulájának falai.

Mint tavaly megírtuk, a Délvidékházban is simán el lehetett tölteni egy ilyen Oscar-éjszakát, de azért

idén már örömmel mentünk újra a kedvenc mozinkba, aminek ha a következő gálára sikerül a jelenleginél egy kicsit jobban belaknia felújított önmagát, akkor biztosak vagyunk benne, hogy továbbra is az egyik kedvenc mozis programunk lesz ez a rendezvény.

A gáláról és a díjazottakról itt olvashat összefoglalót.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Oscar 2020 Oscar-díj film mozi