Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 10. 14:08

Ki a „féknyúz”? Kiderül a bírósági perekből is

Tavaly a Fidesz-párti médiumok 61 sajtópert veszítettek, a kormánykritikusok mindössze 4-et. A vesztett perek tekintetében az első hét helyen a kormánypárthoz hű médiumok vannak.

Hirdetés

Összesen 245 sajtó helyreigazítási perből 158 esetben a Fidesz-párti médiumokat perelték be, 87 esetben pedig a kritikus média tagjait. A végeredmény 61-4 elveszített per, a Fidesz-média javára.

Az Átlátszó adatai alapján a negatív listát a szebb napokat látott Origo vezeti, 33 perből 21 elmarasztalással, őket a Pesti Srácok követi 31-ből 11 perrel, mindkét médium Fidesz-hű.

A 3., 4., 5., 6. és 7. helyen is Fidesz-barát sajtóműhelyek vannak, a TV2 23 perből 8-at, míg a Hír Televízió 21-ből 7 pert bukott el. Őket a Ripost követi 13 perrel és 7 elmarasztalással, majd a Magyar Nemzet jön 8-ból 3 vesztett perrel. A Magyar Hírlap 7 perből 2-t veszített.

A lista „leggyengébb” kormánykritikus szereplője az ATV, ők 4-ből 2 pert veszítettek, az Index kifejezetten büszke lehet a 10-ből 1 vesztett perre, és a Válasz Online-nak sem kell szégyenkeznie a 2-ből 1 elvesztett per miatt. 

Statisztikailag azonban egyértelműen a HVG a legjobb, amit 18-szor pereltek be, de egyszer sem marasztalta el a bíróság, ami hatalmas bravúr. Ebből az is kiolvasható, hogy a HVG-re „lőnek” a leginkább, és mégsem tudják őket eltalálni.

Népszerű vita egy ideje, hogy van-e sajtószabadság Magyarországon. A Fidesz-hű média képviselői és a Fidesz-KDNP-s politikusok szerint van, hiszen – ahogyan érvelnek – ha nem lenne, akkor nem működhetnének az őket kritizáló médiumok. Csakhogy, a sajtószabadság az nem egy igen-nem kérdés. A sajtószabadság olyan, mint a levegő oxigéntartalma: nem mindegy, hogy mennyi van belőle.

Képzeljük el, hogy mondjuk egy zárt helyiségben vagyunk, és a levegő oxigéntartalmát lecsökkentik a létezéshez szükséges tizedére. Lesz oxigén a levegőben? Lesz. Meghalunk? Meg. Na, pont ilyen a sajtószabadság.

Az ügy azért is érdekes, mert a nem Fidesz-párti média képviselő rendszeresen elmondják, hogy milyen eszközökkel igyekeznek elhallgattatni a kritikus hangokat. Felvásárlás, reklámbevételek megvágása, megfélemlítés, hirdetési felületek elvétele és hasonlók.

A Fidesz-párti médiamunkások és a fideszes politikusok is rendszeresen hangoztatják azt az érvet is, hogy a kritikus médiát többen fogyasztják, tehát, hol itt a baj. Ez az érv is erősen sántít, hiszen a feltételrendszert nem az alapján kellene torzítani, hogy kit olvasnak, néznek vagy hallgatnak többen, egyfajta ballasztként felfogva a „nehezített pályát”. Ez olyan, mintha a magyar válogatott kétgólos előnyről indulna mondjuk egy Belgium elleni meccsen, csak azért, mert bénábbak.

Ilyen körülmények között tehát nagyon nem mindegy, hogy a százmilliárd fölötti működési pénzekkel kitömött Fidesz-média, a közel 500 tagú, nemzetstratégiailag felkent KESMA gyakorlatilag kimeríthetetlen keretéből mennyi pert veszít. Ugyanis az elveszített sajtóperek költségét előre bekalkulálják a költségvetésükbe, és nevetve kifizetik. Így viszont gyakorlatilag egészen kis felelősséggel írhatnak akármit.

z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fake news per sajtó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés