Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kiló helyett szeletre vesszük a drága sertéshúst, de mi közük ehhez az éhes kínaiaknak?
Szegeden 2020. február 10. 07:58

Kiló helyett szeletre vesszük a drága sertéshúst, de mi közük ehhez az éhes kínaiaknak?

A Távol-Kelet és a világpiaci folyamatok betettek az áfacsökkentéssel „olcsósított” sertéshúsnak, így kúszhatott például a csirkemell magasságába a sertéscomb ára. Egy megkérdezett szegedi hentes szerint már megállt az áremelkedés, a szakértők viszont azt mondják, az igazi sertéspara még csak ezután jöhet.

Hirdetés

Fél év alatt közel 30 százalékot emelkedett a korábban népélelmiszernek számító sertéshús ára. Ha ez így megy tovább, lassan luxusnak számít a rántott hús, a fasírt vagy a cigánypecsenye.

– Senki sem örül az áremelésnek, de enni kell. Nyugdíjból meg még nehezebb megvenni a húst, azért hétvégére mindig kerül a kosárba. Sokszor veszünk csirkehúst is, az olcsóbb, mint a sertés. Nincs mit tenni, valahogy el kell viselni azt is, ha tovább emelik az árát, csak bizakodunk, hogy nem így lesz – mondta a hét végén a Mars téri piaccsarnokban Búzai Sándor nyugdíjas, amikor a hentesnél megszólítottuk.

Mit mond a hentes?

– Megfontoltabban vásárolnak az emberek, amióta drágább lett a sertéshús. Legtöbbször annyi szelet húst visznek, ahány tagja van a családnak. Korábban mindig vágattak oda még néhányat, hogy
biztosan bőven elég legyen – mondta el Bodnár Zsolt, az Irén csarnok egyik húsüzletének vezetője.

A hentes – aki huszonöt éve visz húsboltot a Mars téren – jó hírrel is szolgált, úgy tűnik, átmenetileg megállt az áremelkedés, egyelőre, ha magas szinten is, de stagnál a sertés hús ára.

Elmaradoznak a sertéshúst vásárlók, harmadával esett vissza a forgalom Bodnáréknál.

– Nem jeleztek a beszállítóink áremelést. Az is igaz, már így is nagyon drága a sertéshús. Egy év alatt közel 30 százalékkal emelkedtek az árak, nagyjából ennyit esett vissza a forgalmunk is – tette hozzá Bodnár Zsolt.

Kevésbé optimisták a gazdasági elemzők. Ők a sertéshús globális termelésének 9 százalékos további csökkenését várják 2020-ban. Ez pedig tovább emeli majd az árakat – állítják.

Egyáltalán hogyan jutottunk el odáig, hogy szinte luxus lett a sertéshús?

A válasz, pofonegyszerű: amiből sok van és nem keresik, az olcsó, amiből pedig kevés és sokan keresik, az drága. Erre mondják azt, ez a piac törvénye. De mi köze az éhes kínainak ahhoz, hogy a szegedi piacon egekbe szökött a sertéshús ára?

Az, hogy a világ sertésállományának 20 százalékát adó Kínában becslések szerint 100 millió állatot kellett levágni az afrikai sertéspestis okozta fertőzések miatt az elmúlt egy évben, és ez a húsmennyiség most hiányzik az ottani piacról, ahol naponta közel másfél milliárd éhes szájat kellene megetetni.

A távol-keleti ország ezért külföldről vásárol, a kereslet pedig a világon mindenütt felhajtotta az árakat.
A megnövekedett felvásárlási árat a hazai húsipari vállalatoknak is be kell építeniük az árakba, különben tönkremennének. Ráadásként az iparágban még a munkabérek is emelkedtek
idehaza közel tíz százalékkal.

2019-ben jóval 1200 forint fölé emelkedett a sertéshús átlagára, idén várhatóan még följebb megy.

Most úgy látszik, ez a drágulás nem átmeneti, néhány évig még biztosan együtt kell élnünk vele, mert nem tudni, mikor és hogyan birkóznak meg a kínai gazdák a járvánnyal, ezért a távol-keleti ország egy ideig még biztosan temérdek húst vásárol.

Piaci szereplők azt sem zárják ki, hogy a sertéshús ára utoléri, esetenként meg is haladhatja majd a marhahúsét. Spórolásnak pedig marad a csirkehús. Megnéztük, a piacon már 399 forintért is kapni egy kiló friss pecsenyecombot. Úgy mondják, ez még egészségesebb is…

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: afrikai sertéspestis ár sertés élelmiszeripar gazdaság hús piac Spar Tesco
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés