Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Oscar 2020: filmtörténelemet írt a dél-koreai Élősködők, a legjobb film, a legjobb nemzetközi film és a legjobb rendező díját is megkapta – Élő
Művház 2020. február 9. 23:32

Oscar 2020: filmtörténelemet írt a dél-koreai Élősködők, a legjobb film, a legjobb nemzetközi film és a legjobb rendező díját is megkapta – Élő

A sok papírforma mellett végül óriási meglepetést hozott a gála vége: egy dél-koreai rendező lenyomta az egész filmes világot, legyőzte Tarantinót, Scorsesét, Mendest. A Belvárosi Moziban izgultuk végig az idei gálát is.

Hirdetés

05:26 – Történelemi pillanat: Az Élősködők lett a legjobb film! A dél-koreai film az 1917–et, a Volt egyszer egy Hollywoodot, Az írt és az idén rekord számú díjra jelölt Jokert is legyőzte.

Abban mindenki biztos volt a gála előtt, hogy az Élősködők meg fogja megkapni a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscart, a legjobb eredeti forgatókönyv és pláne a legjobb rendező díja viszont már elég nagy meglepetés volt, az pedig egyenesen történelmi esemény, hogy a legjobb film díját is megkapta, ilyen még soha nem történt az Oscar-gálák több mint kilencven éves történetében. Ezzel egyértelműen a dél-koreai film a gála legnagyobb nyertese.

05:13 – A legjobb női alakítás díját Renee Zellweger kapta a Judy főszerepéért, ami a legendás színésznő Judy Garland életének utolsó időszakát mutatja be. Zellweger köszönőbeszédének végén Garlandnak ajánlotta díját, aki soha nem kapott Oscar-díjat.

05:06 – Joaquin Phoenix a legjobb férfi színész a Joker címszerepéért. Egy újabb papírforma. De tényleg nem is kaphatta volna más! Megrendítő beszédet mondott, a végén fiatalon tragikusan elhunyt testvérére, River Phoenixre emlékezett, majd szinte váratlanul hagyta el a színpadot. Láthatóan ő is saját beszédének hatása alá került.

05:03 – Idén is megemlékeztek a filmszakma elmúlt évben elhunyt alakjairól. A mostanában rettentően felkapott tinisztár, Billie Eilish énekelte a Beatles klasszikusát, a Yesterdayt, ráadásul meglepően jól és meghatóan. A megemlékező videóban Udvardy Anna, az Oscar-díjas magyar rövidfilm, a Mindenki producere is szerepelt.

04:52 – Itt az első igazi nagy meglepetés a díjakat illetően: Pong Dzsunho a legjobb rendező az Élősködőkért.

Beszédében köszönetet mondott azoknak a rendezőknek, akikkel versenyben volt: elmondta, hogy Scorsese filmjeit nézte példaként, amikor filmkészítést tanult, Quentin Tarantino pedig már akkor az éves listáira tette a filmjeit, amikor Dél-Koreán kívül szinte sehol sem ismerték. Amikor Scorseséről beszélt, a Dolby Theatre közönsége felállva tisztelgett az idős rendező előtt.

04:47 – Elton John és Bernie Taupin (I'm Gonna) Love Me Again című dala lett a legjobb betétdal a Rocketmanből.

04:45 – Hildur Guðnadóttir a Joker zenéjért kapta a legjobb filmzene díját. Lényegében ez is papírforma. Nagyon erős éve volt egyébként neki a tavalyi, ő készítette a Csernobil című sikersorozat zenéjét is.

04:28 – Újabb világsztár zenész, Elton John a színpadon, (I'm Gonna) Love Me Again című dalát énekli, ami a róla szóló Rocketman című film betétdala. Róla lehetett előzetesen tudni, hogy fel fog lépni, és adta is magát a szerepeltetése a dal jelölése miatt.

04:25 – Ismét papírforma: az Élősködők a legjobb idegennyelvű film, vagyis a legjobb nemzetközi film, mert az idei évtől ez a kategória hivatalos neve.

04:18 – A legjobb smink és haj díját a Botrány maszkmesterei kapták. Szintén papírforma. Mi a mai napig nem nagyon hisszük el, hogy Roger Ailest tényleg John Lithgow játszotta. És Charlize Theron sminkje is nagyon erős volt.

04:14 – A legjobb vizuális effektek díját az 1917 kapta, ez a film harmadik díja. 

03:59 – A legjobb vágásért Az aszfalt királyai vágóit díjazták. Ez a film második Oscarja.

03:53 – A legjobb operatőr Roger Deakins, az 1917 operatőre lett. Ez a második Oscarja, korábban a Szárnyas fejvadász 2049-ért díjazták, előtte viszont 12-szer jelölték úgy, hogy egyszer sem nyert. Élő legenda, ő is volt a legnagyobb esélyes.

03:45 – A legjobb hangvágás díját Az aszfalt királyai kapta, a legjobb hangkeverésért az 1917-et díjazták.

03:33 – Rendkívül szórakoztató képeket mutattak a közönségből, ahogy bólogattak, kalimpáltak a Eminemre, akit a Dolby Theatre közönsége állva tapsolt meg. Lose Yourself című dala 17 éve nyert Oscart, az első rapdal volt, ami Oscart kapott.

03:30 – Eminem a színpadon, Oscar-díjas dalát nyomja. Nem túlzás, hogy ez talán a gála eddigi legnagyobb meglepetése, hiszen előre nem jelentették be, ráadásul Eminem híres arról, hogy eddig nem nagyon szimpatizált az Oscarral, annak idején, amikor nyert, el sem ment a gálára. Igaz, később azt mondta, hogy azért, mert azt hitte, hogy semmi esélye nyerni.

03:19 – A legjobb női mellékszereplő nagyjából papírforma szerint Laura Dern lett, a Házassági történetért. Ez volt a harmadik jelölése, és az első Oscarja. Többek között Scarlett Johansson, Margot Robbie, és Kathy Bates elől vitte el a díjat. Ez az első nagy díj, amit Netflix-film kapott idén.

03:13 – A legjobb rövid dokumentumfilm Learning to Skateboard in a Warzone (If You're A Girl).

03:10 – Az amerikai gyáregység a legjobb dokumentumfilm, ez a Netflix első díja ezen a gálán.

03:00 – A legjobb kosztüm díját a Kisasszonyok jelmeztervezői kapták. Ez a film első díja.

02:56 – Megvan a második díja a Volt egyszer egy Hollywoodnak, a legjobb látványtervezésért.

02:49 – A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Neighbors' Window lett.

02:45 – A legjobb adaptált forgatókönyv díját Taika Waititi kapta Jojo Nyusziért, aminek ő a rendezője is.

02:37 – Diane Keaton és Keanu Reeves adta át a legjobb eredeti forgatókönyv díját, ami előtt kölcsönösen megdicsérték egymást a Minden végzet nehéz című közös filmjükben nyújtott alakításukért. A díjat a dél-koreai Élősködők szkriptjének szerzői kapták. Tarantino mínusz egy.

02:25 – A legjobb animációs rövidfilm a Hair Love. 

02:23 – A Toy Stroy 4 a legjobb animációs film.

02:14 – Meg is van az első díjazott, a legjobb férfi mellékszereplő díját Brad Pitt kapta a Volt egyszer egy Hollywoodban nyújtott alakításáért.

02:10 – Janelle Monáe énekesnő remek produkciójával elkezdődött az Oscar-gála, a közönséget és a nézőket először Steve Martin és Chris Rock köszöntötték. Szokás szerint néhány sztárt név szerint köszöntöttek, például Brad Pittet és Martin Scorsese-t. Humoros, lendületes, tényleg jó köszöntőt mondtak, Rock különösen jó formában van, Jeff Bezos-t a világ leggazdagabb embereként üdvözölte, aki szerinte annyira gazdag, hogy még a válása után is a leggazdagabb tudott maradni, cserébe Rock szerint Bezos valószínűleg azt hitte, hogy az idei egyik jelölt film, a Házassági történet egy vígjáték.

Még korábban írtuk:

Kilencvenkettedszer rendezik meg a legnagyobb filmes díjátadót. A Dolby Theatre minden pillanata hajnal kettőtől ott lesz a Zsigmond Vilmos terem vásznán ezen a hajnalon is, mi pedig beülünk és onnan követjük, az eseményeket. Ha nem tud aludni, jöjjön, csatlakozzon hozzánk, a legfontosabbakat élőben ideírjuk, reggelre pedig itt lesz az összes fontos kategória nyertese, és minden, amit érdemes tudni a gáláról. 

Most kezdődtek el az utolsó filmek a Belvárosi Mozi maratoni Oscar-napján, amint ezeknek vége, kezdődik az élő közvetítés az ország egyik legnagyobb mozitermében. A gála felvezetője egyébként már megy a Moziverzum csatornán, vörösszőnyeg, találgatások, ilyesmi, ha valaki nincs itt, de addig is nézne valamit.

Kettő körül jövünk, addig még gyorsan újranézzük a Rocketmant a Csőke-teremben.

kmn

(Nyitókép: az Élősködők című film készítői átveszik a legjobb filmnek járó Oscar-díjat)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Oscar 2020 Oscar-díj