Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 8. 08:29

Szegedi Boszorkány lehet az ország tortája

Gyuris László és Reisinger Ferenc, a szeged A Cappella Cukrászda cukrászmestereinek alkotása, a Szegedi Boszorkány is döntőbe jutott a Magyarország Tortája címért.

Hirdetés

A döntős tortákat péntek délután jelentette be a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Facebook-oldalán. Azt írják, hogy „új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket” vártak el.

A közleményben az is olvasható, hogy idén a mák, a mandula és a birs adta több versenyző torta alapízeit.

A döntős torták:

Szegedi Boszorkány – Gyuris László és Reisinger Ferenc (A Cappella Cukrászda – Szeged)

Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

Tétényi áfonyás mandula - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)

Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest)

CURIOSITAS – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben a nevezett tortákból választottak ki hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A zsűri tagjai, Baracskay Angéla cukrászséf, Gerő Eszter cukrászmester, Andrész Zoltán cukrászmester, Kiss Zoltán cukrászmester, Mészáros Gábor cukrászmester, Szervánszky László cukrászmester és Tóth Norbert cukrászmester voltak.

A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest júniusban. A győztes tortát augusztus 20-a után lehet értékesíteni.

Gyuris Lászlótól megtudtuk, a Szegedi Boszorkány egy mákkal, tejszínnel, ribizlivel és fehércsokival készült finomság. Azért kapta a nevét a szegedi boszorkányokról, mert ők voltak azok a javasasszonyok, akik a mákot gyógyításra használták. "Idén 100 éve, hogy gyógyászati alapanyagként használják a mákot ez is motivált benneünket" 

– tette hozzá a szegedi cukrászmester. 

Azt is elmondta, hogy kihívásként is tekintettek a torta elkészítésére, mert mákos tortákból nincs nagy választék, és nem is könnyű kitalálni, hogy miként érhető el: ne legyen keserű vagy csípős a mákos édesség.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny kiírása is megjelent az alapítvány honlapján. A nevezési határidő: március 20.

A továbbjutott tortákon túl egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntöttek, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László, a budapesti Nándori Cukrászda cukrásza alkotott Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére. Nádori László a térség jellegzetes alapanyagait használta fel a torta elkészítéséhez: hajdinát, kölest, kukoricát, mákot, mézet, és túrót.

Tavaly a „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyben két szegedi is bekerült a döntőbe. A Boldogasszony csipkéje névre keresztelt torta a Reök Kézműves Cukrászdából és a Cukormentes Kicsi Gesztenye az A Cappella Cukrászdából. Utóbbi meg is nyerte a versenyt.

z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cukrász Gyuris László Magyarország cukormentes tortája Magyarország tortája Kicsi gesztenye Szegedi Boszorkány torta A Cappella Cukrászda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés