Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Újabb mérföldkőhöz érkezett Szeged: hamarosan tervezhetik a lézerközpont tudományos parkjának alapjait
Szegeden 2020. február 8. 07:33

Újabb mérföldkőhöz érkezett Szeged: hamarosan tervezhetik a lézerközpont tudományos parkjának alapjait

Már keresik a tervezőt a szegedi Science Park, azaz a tudományos ipari park közművesítésére, és az inkubátorház megépítésére. A parkba 5-6000 munkahelyet is hozhatnak majd a betelepülő cégek.

Hirdetés

Kiírták a közbeszerzést a szegedi lézeres kutatóközpont (ELI) melletti tudományos ipari park területére. A nyertesnek a teljes közműhálózatot meg kell terveznie a 85 hektáros területen.

A legjobb ajánlattevőnek a közművek megtervezése mellet a hatósági engedélyeztetés is el kell végeznie, valamint el kell látnia a tervezői művezetési feladatokat az építkezés idején. Sőt, nemcsak az informatikai-, áram-, víz-, csapadékvíz- és gázhálózatot kell megterveznie, hanem a Science Park közútjait, járdáit, kerékpárútjait és a közvilágítást is.

Tehát az épületeken kívül minden infrastruktúrát ki meg kell terveznie a nyertesnek.

A jelentkezési határidő március 6-a, míg a munkára 9 hónapot biztosítanak, amit meg lehet hosszabbítani. Így már az is biztos, hogy a komolyabb építkezés leghamarabb jövőre indulhat el.

Idén sem maradunk építkezés nélkül

Január 30-án ugyanis megjelent az ajánlattételi felhívás az inkubátorház építésére is a Közbeszerzési Értesítőben.

Az inkubátorház az egykori laktanyaépület átépítésével készül. A meglévő, háromemeletes, összesen mintegy 4260 négyzetméter hasznos területű épület teljes építészeti, épületgépészeti, erős-, és gyengeáramú felújítását kell elvégezni.

Az inkubátorházban nem csupán irodákat és a hozzájuk tartozó tereket kell kiépíteni, hanem egy összesen 700 négyzetméteres egészségügyi laboratórium és biotechnológiai kutatási és kísérleti laboratórium kategóriának egyaránt megfelelő labort is.

Az ajánlatok beérkezése után az építkezés legkorábban júniusban indulhat el. Érdekesség, hogy az ajánlati felhívásban az ár 70, a minőség 25, a szakemberek többlettapasztalata 5 pontot jelent a 100-ból.

Hamarosan kiírják a közbeszerzést a járműipari kompetencia központ tervezésére is, amely a tudományos park első beruházása lenne.

Hatezer munkahelyet hozhat

Botka László, Szeged polgármestere korábban bejelentette: az önkormányzat mintegy 4 milliárd forintból kiépíti a közműveket a tudományos ipari park területe körül.

Közutak, kerékpárutak épülnek és a közösségi közlekedés feltételeit is megteremtik annak érdekében, hogy a parkot be lehessen vonni a város közlekedési infrastruktúrájába. A tervek szerint öt darab önjáró trolit szereznek majd be, ezek Szeged belvárosa és a tudományos ipari park között járnának.

Öt-hatezer új munkahellyel számol a tervezett tudományos ipari parkban Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora.

A lézeres kutatóközpont nemrég megválasztott igazgatója. Tavaly szeptemberben, még az egyetem innovációs ügyekért felelős megbízottjaként azt is elmondta: szerinte ez szabad szemmel is jól látható változást hoz Szeged gazdaságában, hiszen nagy hozzáadott értékű munkát végeznek majd az itt dolgozók.

A több ezer jól fizető álláshely várhatóan jó hatással lesz a szegedi gazdaság többi területére is a szolgáltató szektortól a vendéglátásig.

A Science Park építését 2017-ben jelentette be a kormány, a járműipari kompetencia központ alapkövét 2018 nyarán tette le három miniszter, de az állami beruházásban, a kormány azóta nem tett semmi látványosat az ügyben. A most elinduló közművesítési folyamat azért is fontos lépés, mert megfelelő infrastruktúra nélkül cégek sem tudnak betelepülni a tudományos ipari parkba.

Ezt nézze meg! Üzleti negyed épülhet a lézerközpont szomszédságában

z

(nyitókép: a Ceetrus Hungary Kft. ELI Business Heaven látványterve)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI ipari park lézeres kutatóközpont lézerközpont Science Park tudományos park
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés