Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 7. 18:26

Nem sikerült megoldani a termálvizes fűtést a 15 milliárdos püspöki stadionban

Az Átlátszó vette észre, hogy a fúrt kút nem megfelelő, így nem tudják elindítani a Szent Gellért Fórumnak becézett stadionkomplexum termálvizes fűtési rendszerét, ezért még építkezni kell majd egy kicsit.

Hirdetés

Van még munka a már kétszer átadott püspöki stadionon, mert mint a Közbeszerzési Értesítőből kiderült, dolgoznak majd rajta, hogy végleg elkészülhessen. Az Átlátszó megírta, módosítani kell a beruházási szerződést, mivel:

„A létesítmény hőigényéhez nagyobb vízkivétel szükséges, ezzel együtt nagyobb mennyiségű elfolyó víz elhelyezését szükséges biztosítani. Az eredeti koncepció szerinti vízelhelyezés mellett a befogadói díj a többlet mennyiség miatt olyan mértékben növelné az üzemeltetési költséget, hogy a beruházás a jelen koncepció szerinti vízelhelyezéssel nem térülne meg.”

Magyarán az elsőre kigondolt formában nem működtethető a termálvizes fűtés, mert a fúrt kút nem ad elég vizet. Viszont ha több vizet hoznak fel, akkor már drága lesz azt a szennyvízhálózatba folyatni.

Itt jegyzik meg, hogy a

„megrendelő az üzemeltetési költségek mérséklése érdekében olcsóbb, alternatív vízelhelyezési lehetőséget keres. A termálvíz elvezetésére, befogadására vonatkozóan szerződéses megállapodást szándékozik kötni 2020. január 31. napjáig egy arra jogosult üzemeltetővel/szolgáltatóval.”

Tehát a püspökség kénytelen lesz keresni valakit, aki a csatornába folyatásnál olcsóbban elhelyezi a használt termálvizet.

A szerződésmódosítás azt írja, hogy nem látták előre a problémát, a termálkút várható paramétereit egy tapasztalt szakcég által készített tanulmányra alapozták. Ami most nem jött be.

Ezzel a malőrrel viszont egyelőre ugrik a LEED Silver, azaz a környezettudatos épületeknek tanúsítvány, amit idén december 19-ig szerezhet meg a létesítmény.

A Szent Gellért Fórumot háromszor szerették volna átadni. Először Plácido Domingóval, másodjára egy grandiózus családi nappal sikerült is, azonban a harmadik, a „hírescsapatos” labdarúgó mérkőzés nem jött össze, mert a beharangozott római SS Lazio végül még a csikócsapatát sem küldte el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fűtés Szent Gellért Fórum geotermikus energia termálkút termálvíz termálvizes fűtés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés