Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Szeretne a leggazdagabb magyarok közé tartozni? Heti nyeremények a lottón: 30 milliárd az Eurojackpoton és 4,4 milliárd az ötösön
Színes 2020. február 7. 13:40

Szeretne a leggazdagabb magyarok közé tartozni? Heti nyeremények a lottón: 30 milliárd az Eurojackpoton és 4,4 milliárd az ötösön

Soha nem lehetett még annyit nyerni a hazai szerencsejátékok történetében, mint ezen a hétvégén. Elmondjuk, miért, és hogy mik az esélyek a telitalálatokra.

Hirdetés
Hirdetés

90 millió euró vár gazdára az európai nemzetközi lottón, az Eurojackpoton, ami most a gyengülő forint miatt többet ér, mint valaha. És a csúcsnyereményeknek itt még nincs vége, hazai szinten kiugróan magas most a főnyeremény az ötöslottón is: aki mind az ötször jól ikszel, 4,444 milliárd forinttal minden idők harmadik legnagyobb, ebben a játékban kifizetett összegének lehetne a gazdája.

Kezdjük a történelemmel!

Az Eurojackpot 2011-ben indították el, mert az európai országokban már korábban megszületett a felismerés: minél több országban hirdetik meg a játékot, annál több fogadást kötnek, és ennek egyenes következményeként emelkednek a nyeremények is.

Amikor 2012 márciusában elsőként lehetett az Eurojackpoton játszani, akkor Dániában, Észtországban, Finnországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Szlovéniában árulták a szelvényeket. Magyarország Csehországgal együtt 2014 októberében csatlakozott, ezzel tízre emelkedett a játékban részt vevő országok száma, ami ma már tizennyolc. 

Fontos szabály az Eurojackpotnál, hogy 90 millió euró a nyereményplafon, e fölött nem halmozódik a nyeremény. Alapvető különbség a kizárólag hazai lottójátékokhoz képest, hogy a nyeremény itt bruttó összeg. Továbbá kecsegtető, hogy miután valaki elviszi a főnyereményt, 10 millió euróról indul újra a játék, ami testvérek között is, közel 3,4 milliárd forintnak felel meg.

Egy kis matek

Ha egy magyar fogadónak lenne ezen a héten telitalálata, akkor bruttóban számolva 30,3 milliárd forintot nyerne, ebből le kell vonni a személyi jövedelemadót, ami a 15 százalék, így jutunk el 25 milliárd 775 millió forinthoz. Ez most a valódi nyereményösszeg, ami nagyjából megegyezik Hódmezővásárhely önkormányzatának egyéves költségvetési összegével. (Szegedé 2019-ben a 90 milliárd forintot is meghaladta.)
 
Önmagában azzal, hogy nemrég 16-ról 15 százalékra csökkentették a személyi jövedelemadó kulcsát, 303 millió forinttal kapna most többet az a magyar ember, aki egyedül vinné el ezen a hétvégén a főnyereményt. 

És hogy miért lenne csúcsnyeremény a mostani? A válasz egyszerű. A héten már írtunk a forintnak az euróval szembeni egy éve tartó gyengüléséről. Tavaly januárban nagyjából 313 forint kellett fizetni egy euróért, most pedig 337-338-at. A forint gyengülése tehát egy magyarországi nyertes fogadó esetében jelentősen hizlalná a megnyert összeget. Akár a bruttót, akár a nettót vesszük alapul: az eltérő árfolyam miatt a különbség 2,1 milliárd forint lenne.

Legutóbb tavaly novemberben nyert valaki Magyarországon 30 millió eurót, vagyis mintegy 10 milliárd forintot az Eurojackpoton, és azóta már fel is vette a nyereményét. Most ennek az összegnek a háromszorosa a tét.

Ma este kilenckor Helsinkibe sorsolnak. Izgatottan várjuk.

Az ötösön is nagyot lehet kaszálni

Ugyanezen a hétvégén minden idők harmadik legnagyobb nyereményét vihetné el az, akinek telitalálata lenne az ötöslottón. Itt a 4,444 milliárd forint nettó összeg.

Ennél csak két alkalommal nyertek többet. Az 1957 óta futó szerencsejátékban 2003-ban fizették ki a legnagyobb nyereményt, akkor a győztes sárvári férfi 5 milliárd 92 millió forintot vihetett haza, ami az inflációt is beleszámítva még annál is jelentősebb összeg volt, mint ma lenne. A lottómilliárdosról annyit tudni, hogy nem sokkal a nyeremény kézhez vétele után halálos betegséget diagnosztizáltak nála, és viszonylag rövid időn belül egy németországi magánklinikán meghalt. A második helyre egy 2015-ös nyeremény került, ekkor 5 milliárd forintot ütötte a szerencsés markát.

Esélyek

Sokan szeretnének nyerni, de a legtöbben nem akarnak belegondolni, hogy erre valójában milyen kicsi az esély. Hazai lottók közül a skandinávon 3 millió szelvényt kellene kitölteni, hogy biztos telitalálatunk legyen, a hatoson nagyjából 10 milliót, hogy a főnyereményhez jussunk, és 43 millió szelvény sem lenne elég, hogy valamennyi számkombinációt megjátsszuk az ötösön. Az Eurojackpot esetében pedig 95 milliónál is több a számkombináció. 

Ezekben a napokban a szegedi lottózókban tájékozódva azt tapasztaltuk, hogy jelentősen megugorhatott a játékosok száma, ami érdemben befolyásolhatja az ötöslottó nyereményösszegét, ami az elmúlt időszakban hetente 250-280 millió forinttal emelkedett. 

Két klasszikust muszáj idéznünk, ha már ez az írás a pénzről és a pénznyereményekről szól. Rejtő Jenő halhatatlan hőse, Fülig Jimmy vélekedett úgy, hogy

„A pénz az a jó, amiből a sok sem árt meg.”

(A Szegedhez is kötődő íróval nemrég külön cikkben foglalkoztunk.

A másik orákulum Woody Allen, aki úgy fogalmazott:

„A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is.”

Viccet félretéve: valószínűleg senkinek sem volna könnyű megbirkózni a hirtelen jött pénz jelentette gonddal. Amire persze többen rávághatnák: ide nekem azokat a gondokat!

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: lottó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés