Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 7. 11:50 Forrás: MTI

Újabb zöld népszavazási kérdéseket nyújtott be az LMP

Ezúttal a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésével és a zöldterületek megőrzésével kapcsolatosan.

Hirdetés
Hirdetés

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke miután pénteken leadta a népszavazási kezdeményezéseit a Nemzeti Választási Irodánál, sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az LMP azért kezdeményezi a zöld népszavazásokat, hogy biztosítsák a magyar embereknek a jogot és lehetőséget az élhető környezethez. Szerinte a kormány csak kommunikációs szinten kezeli a kérdést, és amikor érdemben kellene tennie a klímaváltozás megfékezése vagy a környezetszennyezés csökkentése érdekében, akkor ezeket a kezdeményezéseket rendre az utolsó pillanatban lenullázza, nem biztosít hozzájuk forrásokat és intézményrendszert.

Schmuck Erzsébet elmondta, hogy már tizenegy zöld népszavazási kérdést adtak be tavaly ősz óta, ő pénteken kettőt adott le az NVI-nél. Az egyik arra vonatkozik, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt egy elkülönített pénzalapról, amiből évente legalább százezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehetne megvalósítani. Szerinte ma Magyarországon többszázezer lakóingatlan van, aminek nem megfelelő a szigetelése, vagy energiapazarló a tüzelőberendezése, a kormány azonban az EU által a lakóingatlanok épületenergetikai korszerűsítésére szánt összeget elvette, és középületek szigetelésére fordította.

A másik népszavazási kezdeményezés úgynevezett „zöldfelület-stopot” vezetne be, vagyis azt, hogy az Országgyűlés jogszabályban tiltsa meg a természetes élőhelyek és települési zöldterületek fejlesztési célú felhasználását, és a további fejlesztéseket barnamezős területekre irányítsa. A politikus szerint a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy rekultiválja a barnamezőket, ahol korábban szennyezések voltak, hiszen a zöldfelületekre az éghajlatváltozás, a biodiverzitás és a természetes élőhelyek csökkenése miatt nagy szükség van. Szerinte legalább harminc százalék zöldfelületre lenne szükség az élhető környezethez, miközben Magyarországon mindössze huszonegy százalék a zöldfelületek aránya.

A Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van arra, hogy döntsön a kérdések hitelesíthetőségéről.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!