Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. február 6. 18:33 Forrás: MTI / The Hollywood Reporter / Variety

Hollywood gyászolja Kirk Douglast

Steven Spielberg, Mark Hamill, William Shatner és sok más hollywoodi híresség posztolta visszaemlékezését és méltatását a 103 éves korában szerdán elhunyt Oscar-díjas színészről.

Hirdetés

Hosszú pályafutása alatt Douglas egyebek mellett a Spartacus, A nap szerelmese, a Champion, valamint A rossz és a szép című filmben szerepelt, utóbbi három alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Az amerikai filmakadémia díját végül életművéért kapta meg 1996-ban.

Fia, Michael Douglas az Instagramon jelentette be apja halálhírét a család nevében. „A világ számára legenda volt, a mozi aranykorának színésze, aki jól élt az aranyévekben, és humanitárius volt, aki elkötelezte magát az igazság és olyan ügyek mellett, amelyekben hitt, és ezzel követendő példát állított elénk” – írta a színész. Hozzáfűzte, hogy apja nemzedékekre szóló örökséget hagyott maga után a filmművészetben.

Steven Spielberg közleményében felidézte, hogy milyen megtiszteltetés volt neki a néhai színésszel való közös munka. „Csodálatos élete végéig megőrizte Kirk filmsztárkarizmáját, és megtiszteltetés volt számomra, hogy egy kicsit részese lehettem utolsó 45 évének. Hiányozni fognak a kézzel írott megjegyzései, levelei, atyai tanácsai, és bölcsessége, bátorsága egy ilyen óriási életművel együtt egész hátralevő életemre elegendő inspirációt jelent” – fogalmazott a rendező.

A hollywoodi színészcéh, a SAG-AFTRA elnöke, Gabrille Carteris „Hollywood aranykorának egyik utolsó legendájának” nevezte közleményében. Mint írta, Kirk Douglas rendkívüli színész volt. Megemlékezése szerint egyike volt azoknak, akik segítettek a feketelistára került hollywoodi alkotóknak, és felemelte a hangját értük. „Gazdag életművével kitörölhetetlen nyomot hagyott a filmművészetben” – tette hozzá, és egyúttal kiemelte, hogy Douglas „igaz humanitáriusként” egész életét értékes ügyek támogatásának szentelte.

Rob Reiner és Ed Asner a Twitteren rótta le tiszteletét Douglas előtt. „Kirk Douglas mindig ikon lesz a hollywoodi panteonban. Bevetette magát, amikor meg kellett törni a feketelistát” – idézte fel Reiner.

Az amerikai filmakadémia egy tőle vett idézettel búcsúzott a hollywoodi legendától. „Második osztályos korom óta színész akartam lenni. Egy darabban játszottam, amelyhez anyám készített nekem egy fekete kötényt, mert cipészt alakítottam. Az előadás után apámtól kaptam az első Oscaromat: egy tölcsér fagyit” – írták ki a honlapjukra.

George Takei és William Shatner, a Start Trek sztárjai ugyancsak a Twitteren búcsúztatták a hollywoodi ikont, „az igazság bajnokát”.

Mark Hamill minden idők legnagyobb sztárjának és briliáns tehetségű, karizmatikus színészének nevezte Twitter-üzenetében. A Start Wars sztárja szintén hozzátette, hogy Douglas minden reputációját latba vetette annak idején, hogy megtörje a feketelistázást Hollywoodban, és Dalton Trumbo munkát kapjon a Spartacusban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Hollywood Kirk Douglas megemlékezés Oscar-díj színész film mozi
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés