Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. február 6. 06:40

Meghalt Kirk Douglas

103 évesen hunyt el a színészlegenda, Spartacus, Kaktusz Jack, Matthew Yelland kapitány megtestesítője.

Hirdetés

Kirk Douglas a tizenhetedik az Amerikai Filmintézet AFI's 100 Years... 100 Stars című, a 100 legnagyobb férfi filmlegendát felsoroló listáján.

Az Egyesült Államokban, Amsterdamban született Issur Danielovitch Demsky néven, egy Oroszországból bevándorolt hétgyermekes zsidó család egyedüli fiaként. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is jeleskedett. New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja volt, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

Az ezerkilencszázharmincas évek végén, amikor színpadi pályafutása elindult, változtatta nevét Kirk Douglasre. Amerika hadba lépése után, 1941-ben bevonult a haditengerészethez, a színpadra csak 1945-ben tért vissza. A következő évben kezdődött filmes pályafutása, melynek során mindvégig sikerült elkerülnie a beskatulyázást, drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett (köztük az Újra szól a hatlövetű című westernnel vagy a Hét májusi nap című politikai thrillerrel), az utolsó a sorban a Kemény fickók (1986) volt.

Douglas kétszer házasodott, először Diana Dill-lel, 1943. november 2-án. 1951-ben elváltak. Házasságuk alatt két fiuk született: Michael Douglas színész és Joel Douglas producer.

Ezt követően Párizsban találkozott második nejével, Anne Buydens producerrel, miközben helyet foglalt a Lust for Life-ban. 1954. május 29-én házasodtak meg. 2014-ben ünnepelték gyémántlakodalmukat a Beverly Hills-i Greystone Mansionban. Douglasnek ebből a házasságából szintén két fia született: Peter Douglas producer és Eric Douglas színész.

1996. január 28-án súlyos stroke-ot szenvedett, ami csökkentette a beszédkészségét. Az orvosok elmondták a feleségének, hogy ha nincs gyors javulás, ez valószínűleg állandósul. A több hónapig tartó beszéd-nyelvterápiás kezelés után beszédkészsége visszajött. Két hónappal később, márciusban azonban át tudta venni a tiszteletbeli Oscar-díjat, és köszönetet tudott mondani a közönségnek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Kirk Douglas film Hollywood mozi színész halálozás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés