Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 5. 16:08

Koronavírus: nincs pánik Szegeden

Néhány szájmaszkban közlekedő járókelőn kívül semmi sem utal arra, hogy a Kínából elindult koronavírus miatt komoly változás következett volna be az életünkben. A szegedi kínai közösség nem tapasztalta, hogy a többségi társadalom másként viszonyulna hozzájuk, ugyanúgy járnak ugyanis vásárolni a boltjaikba, és enni az éttermeikbe.

Hirdetés
Hirdetés

A kínai kultúrát és mentalitást jól ismerők szerint egy olyan nép, amelyik túlélte a mongol hódítást, a japán megszállást és Mao Ce-tung embertelen rendszerét, nem ijed meg még egy olyan nagy veszélyektől sem, mint a mostani koronavírus-járvány. A kínai ember természethez fűződő viszonyát elsősorban Konfucius tanításai határozzák meg, és eszerint amennyiben az emberiség – önző vágyait követve – ellenszegül az ég törvényének, háborúk és természeti csapások támadnak: a világmindenség egésze összezavarodik. Ha azonban az emberek e mindent átfogó törvénynek megfelelően élnek, a társadalom szilárd, a gazdaság virágzó és a közösség egyes tagjai is boldogok.

Egy ilyen járvány kitörése tehát a világban fellelhető minden kínai közösség számára azt az üzenetet erősíti, hogy össze kell tartaniuk, és minden erejükkel a problémák legyőzésére kell koncentrálniuk. A szegedi kínaiak többsége úgy éli a mindennapjait, mintha mi sem történt volna, és biztosak abban, hogy a többségi társadalom is tisztában van azzal, hogy nem kell tartaniuk attól, hogy megfertőződnek, ha kapcsolatba lépnek velük.

A Honvéd tér Tisza Lajos körút felüli sarkán egy kis ruházati üzletben például azt mondja a kínai tulajdonos, nem érzékelte, hogy csökkent volna a forgalma, mióta Kínában felütötte a fejét a járvány. Igaz, hogy egyetlen vásárló nézelődött bent, de az üzlettulajdonos szerint ez teljesen átlagos jelenség a kora délutáni órákban.

Két épülettel arrébb egy gyógyszertárban arról érdeklődtünk, hogy mennyire nőtt meg a védőmaszkok iránti kereslet. Azt mondták, hogy hivatalos adatot nem tudnak mondani, de főleg a külföldi diákok vásároltak náluk ezekből, ami valahol logikus is, hiszen az egyetemen többnyire vegyes csoportokban folyik a képzés, így közvetlen a kapcsolatuk a kínai iskolatársaikkal. A legtöbb kínai diák és oktató viszont az SZTE Konfucius Intézetéhez kötődik, ahol elővigyázatosságból egyelőre töröltek minden rendezvényt.

A legtöbb szegedinek azonban a kínaiakról az éttermek és a nagy választékkal és olcsó árakkal rendelkező boltok jutnak eszébe. A Szeged Plázában két kínai étterem is működik, de mindkettőnél azt mondják az alkalmazottak, hogy nem vették észre a forgalom csökkenését. Biztonság kedvéért rákérdeztünk erre a szomszédos pizzériánál is, és ők is megerősítették ezt az állítást. A plázában van egy nagy kínai tulajdonú bolt is, ahol a sok plüssállat, leértékelt télikabát és hegyekben álló alsónadrág között alig lehetett felfedezni vásárlót. Azonban itt is azt állították, hogy hétköznap ez egy teljesen átlagos forgalom.

A Cserepes sori piac is rendkívül álmos ilyenkor, hiszen a téli időszak inkább a pihenésről, feltöltődésről szól az árusoknál, mint a pörgésről. Rácz Attila, a piacot üzemeltető kft vezetője elmondta, hogy már csupán 4-5 kínai árus pakolja ki termékeit náluk, a többiek beköltöztek a városba, ahol jellemzően az IKV-tól bérelnek üzlethelyiséget. Bérlőink nemzetiségéről nem vezetünk és nem is vezethetünk nyilvántartást. Ezt az adatvédelmi jogszabályok nem teszik lehetővé. Téves az a feltételezés, hogy sok kínai állampolgár kereskedik a piacon – mondja Rácz Attila, majd hozzáteszi: Egy belvárosi séta alkalmával több kelet-ázsiai származású emberrel lehet találkozni, mint a piacon. A koronavírussal kapcsolatban a piac fokozott érintettségét feltételezni teljesen alaptalan dolog.

A piacvezetőtől azt is megtudtuk, hogy Szegeden nem fordult elő olyan eset, mint például Budapesten, ahol ázsiai árusok kiírták a placcuk fölé, hogy nem kínaiak, hanem például vietnamiak vagy laosziak. A Cserepes soron egyébként Semmilyen visszaesés sem tapasztalható. Legutóbbi szombaton a szokásosnál is nagyobb volt a forgalom a piacon.

Magyarországon egyelőre nem jelent meg a koronavírus, de minden eshetőségre felkészültünk – nyilatkozta a Szeged Televíziónak Hajdú Edit, az SZTE Belgyógyászati Klinika Infektológiai Osztályának vezetője. Egy eddig állatokat megbetegítő vírus változott meg olyan mértékben, hogy emberekben is meg tud tapadni. Okozhat súlyos fertőzéseket is, de egyelőre nem nagy számban. Elsősorban légutakon terjed a fertőzés – figyelmeztetett az osztályvezető – ezért a tüsszögő emberek jelentik a legnagyobb veszélyt. Fontos, hogy sokat mossunk kezet, és tartsuk be az egyéb higiéniai előírásokat.

A személyi védőfelszerelések sokféle típusa áll rendelkezésünkre – nyilatkozta szintén a Szeged Televíziónak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának vezetője. Ebben az esetben az egyszer használatos szájmaszk viselete a legfontosabb. Ügyelni kell rá, hogy az orrunkat és a szájunkat is teljesen takarja, és bizonyos időszakonként cseréljük ezeket, másnak pedig semmi esetben se adjuk át. Munkahelyeken fontos, hogy főleg a téli fertőzéses időszakban sűrűbben töröljük le a számítógépek klaviatúráit, a telefonok markolatát, illetve a kilincseket. Ezzel persze minden vírusos fertőzéstől védjük magunkat, nem csupán a koronavírus ellenében. A legfontosabb viszont az munkahelyi közösségekben azok, akik betegnek érzik magukat, menjenek el orvoshoz a saját maguk és a munkatársaik érdekében.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját! Sőt, a Szemközt című műsorukban is a koronavírus lesz a téma, vendég Hajdú Edit, az egyetem infektológiai osztályának a vezetője!

Nyitóképünk a Magyar Távirati Iroda felvétele. Török Róbert mentőápoló ellenőrzi egy érkező busz utasait a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson. Hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat (fotó: Varga György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cserepes sori Piac Kft. koronavírus

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés