Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Csongrád megye tíz legjobb cége közül hat szegedi: őrzi vezetőhelyét a Sole-Mizo és a Pick
Szegeden 2020. február 4. 17:28

Csongrád megye tíz legjobb cége közül hat szegedi: őrzi vezetőhelyét a Sole-Mizo és a Pick

Csongrád megye 100 legjobb cége közül 45 szegedi székhelyű, a top 10-ben pedig még ennél is jobb a megyeszékhely iparának aránya, az abszolút élbolyban tízből hat szegedi cég. Többeknél nemcsak a létszám, de a bérek is jelentősen nőttek egy év alatt.

Hirdetés

Csongrád megye árbevételének kétharmadát, export árbevételének 80 százalékát a száz legnagyobb – döntően szegedi székhelyű vállalkozás teljesítette – ez is kiderül a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Top 100 – Csongrád Megye Gazdasága 2019 című kiadványból.

A dohány biznisz ismét mindent vitt, de az áramszolgáltatók sem panaszkodhatnak

Változatlanul a nemzeti dohány biznisz „teljesített” a legjobban. A hódmezővásárhelyi Országos Dohányboltellátó Kft. mindent vitt: 598 milliárdos árbevétele több mint ötször akkora, mint a második helyen végzett NKM Áramszolgáltató Zrt.-nek.

Az Országos Dohányboltellátó Kft. árbevétele egyedül nagyobb lett, mint az azt követő kilenc legjobb cég 575 milliárdos együttes árbevétele.

A szegedi cégek közül most is kiemelkedik a szintén „nemzeti” áramszolgáltató társaság, az NKM Zrt., amely egyetlen év alatt több mint 16 százalékkal növelte bevételeit úgy, hogy közben négy százalékkal csökkentette a létszámot és 12 százalékkal emelte dolgozói bérét.

A Bonafarm-csoporthoz tartó két nagy szegedi élelmiszeripari óriáscég már 3282 embert foglalkoztatott, a SOLE-Mizo Zrt.-ben pedig több mint 134 fővel a létszámot és 10 százalékkal a béreket is emelték.

Mindkét szegedi élelmiszeripari óráscég hatalmas ütemben fejleszt

A szegedi székhelyű tejipari vállalkozás sikere nem véletlen: 2016 óta közel 7 milliárd forint beruházást hajtott végre szegedi üzemében.

A gyártási kapacitások jelentős fejlesztése mellett a beruházások érintették többek között az energia- és vízellátást, valamint a szennyvízkezelést, de ma már egy leszedő és csomagoló robot is segíti a termelést a megye negyedik legeredményesebb cégénél.

Szorosan és tartósan mögötte foglal helyet a toplistán a tavaly 150. születésnapját ünneplő Pick Szeged Zrt.

Szeged tradicionális élelmiszeripari nagyüzeme pedig ezután kezd sokmilliárdos fejlesztésbe: új szalámigyárat építenek a sztrádalehajtónál. Az ELI és a sztráda között fekvő 100 hektáros telkén Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását hozza létre hamarosan a Bonafarm-csoporthoz tartozó szegedi cég.

A tervek szerint a zöldmezős fejlesztést már az idén elkezdik, az új szegedi gyártóüzem megépítését követően pár esztendőn belül egyharmadával tudják majd növelni a szalámi gyártást.

A gyárépítéshez szükséges infrastruktúra kiépítésében a szegedi önkormányzat is szerepet vállal: a tervek szerint kétszer két sávosra bővülhet a régi ötös út a sztrádáig, valamint körforgalom épülhet a Pick-telek közepénél, de az ivóvíz ellátásban is szerepet vállal az önkormányzat.

Az áramszolgáltatás és a hagyományos élelmiszeripar mellett egy nagykereskedelmi vállalkozás, és egy építőipari cég is felkerül Szegedről a tíz legjobb vállalkozás közé.

Az NKM Áramhálózati Kft. egy év alatt két helyet is visszacsúszott ugyan a toplistán, ám még így is a 8. helyen végzett közel ötvenmilliárdos árbevételével és 14 százalékkal megnövelt, 729 fős létszámával.

A KÉSZ Építőipari Zrt. ugyancsak két helyet visszacsúszva zárja a top 10-es listát 43 és fél milliárdos árbevételével.

Rekord alacsony munkanélküliség mellett szerényen nőttek a bérek is

A megye vezető nemzetgazdasági ága továbbra is a kereskedelem, gépjárműjavítás 45,2 százalékos részaránnyal. A feldolgozóipar részesedése 25,3 százalék, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás aránya 7,3, az építőiparé 7,2 százalék.

Ezekben a nemzetgazdasági ágakban változatlanul meghatározó szerepet tölt be a top 100 vállalkozás: a kereskedelem árbevételének 78,9 százaléka, a feldolgozóipar árbevételének 78,9 százaléka, valamint a villamosenergia-ipar árbevételének 98 százaléka tőlük származik. Az építőiparban viszont kevésbé jellemző a nagyvállalati jelenlét, ezért árbevételének csak 41,1 százalékát adta a top 100 vállalkozás.

Csongrád megye vezető vállalkozásainak üzemi nyeresége az előző évhez képest 8,5 százalékkal, 125 milliárd 300 millió forintra bővült, ennek több mint felét, 59 milliárd 100 millió forintot a jórészt szegedi vállalkozásokat tömörítő száz legnagyobb cég érte el.

A foglalkoztatási adatokban is jól teljesített a megye és Szeged gazdasága. A munkanélküliség ráta 1,6 százalékra csökkent – ez jobb, mint az országos átlag. A foglalkoztatás szintje már meghaladja a 60 százalékot. A havi bruttó átlagkereset 2019 első félévében 303 ezer forint volt, ami 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Igaz, a megyei bérek egy év alatt valamivel kisebb ütemben nőttek, mint országosan.

A megyei TOP 10 (nettó árbevétel forintban)

1. Országos Dohányboltellátó Kft. (Hódmezővásárhely) 598 milliárd 360 millió
2. NKM Áramszolgáltató Zrt.  (Szeged) 118 milliárd 445 millió
3. Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. (Makó) 80 milliárd 702 millió
4. SOLE-Mizo Zrt. (Szeged) 73 milliárd 77 millió
5. Pick Szeged Zrt. (Szeged) 63 milliárd 164 millió
6. Hansa-Kontakt Kft. (Szeged) 51 milliárd 43 millió
7. Hungerit Zrt. (Szentes) 49 milliárd 908 millió
8. NKM Áramhálózati Kft. (Szeged) 49 milliárd 613 millió
9. Givaudan Hungary Kft. (Makó) 45 milliárd 691 millió
10. KÉSZ Építő Zrt. (Szeged) 43 milliárd 453 millió

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Continental-Contitech gazdaság Hansa-Kontakt Hungerit Zrt. ipar NKM Áramszolgáltató Zrt. Pick Zrt. Sole-Mizo Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP100
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés