Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 3. 16:48

Kívül-belül dolgoznak a Móra Ferenc Múzeum felújításán

Képriport
Közel száz ember dolgozik jelenleg a Roosevelt téri épületben. Többek között cserélik a tetőt, felújítják a hátsó homlokzatot, kialakítják a kiállítótereket az épületben, festenek, fűtési rendszert szerelnek.

Hirdetés

Nagy a nyüzsgés a múzeumban és körülötte, a kivitelező közel száz szakembere – kőműves, ács, festő, bádogos, villanyszerelő, gépész – dolgozik szinte minden pontján az épületnek. A felújítás tavaly nyáron kezdődött, a tervek szerint áprilisban műszaki átadás. A munka a hűvösebb időben sem állt meg: a főépület tetőcseréje folyamatosan zajlik, valamint jól haladnak a hátsó homlokzat felújításával is. A Vár és Kőtárban új fűtési rendszert alakítottak ki: padlófűtés várja majd a látogatókat a felújítás után. Elkészült az aljzatbetonozás is, valamint az épület körül is zajlanak a munkálatok.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Fogas Ottó, a múzeum igazgatója kiemelte, a kivitelező jól halad a munkával és az épületen belül már elkezdődött a leendő kiállítótermek kialakítása is. Belülről eltakarják valamennyi ablakot, és teljesen összefüggő belső falakat alakítanak ki. Ezzel könnyebbé teszik a kiállítások összeállítását és sokkal jobban védettek lesznek a műtárgyak az UV-sugárzástól, a hő- és páraingadozástól.

„A régi világban a múzeum épületek körbe ablakosak voltak, hogy a természetes fény minden oldalról be tudjon világítani az épületbe. Ma már azonban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a kiállított tárgyak védelmére, ami csak így valósíthat meg” – tette hozzá.

Bodrogi Ferenc, a kivitelezés végző Bodrogi Bau Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, elölről már elbontották az állványzatot, így látszik, milyen is lesz kívülről az épület. Jelenleg a hátsó részen dolgoznak, ott is a munkálatok vége felé járnak. Kiemelte, voltak olyan előre nem látott események, amelyek lassították a munkát. Többek között a vár körül régészeti leletekre bukkantak, így a területet át kellett adniuk a régészeknek, akik most is dolgoznak. Emellett a tető felújításakor az eredeti tervekhez képest más állapotokat találtak, így a tetőszerkezetet is meg kellett erősíteni, ez is okozott némi csúszást. Az is előfordult, hogy a földmunkák körül egy gázvezetéket találtak, amely nem volt rajta a közműtérképen, így annak kiváltását is meg kellett oldaniuk. Ezért is lesz csak áprilisban az épület műszaki átadása.

A fejlesztés 899 millió forintos Európai Uniós támogatásból valósul meg, amelyhez az önkormányzat további több mint 500 millió forintos saját forrást biztosított.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bodrogi Bau felújítás Fogas Ottó Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés