Szegeden 2020. február 1. 18:34

Maci-nap: üvegkalitkákban állnak a medvék a szegedi Agórában

Képriport
A tavaszvárás jegyében telt a szombati nap a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol első alkalommal rendeztek Maci-napot. Verőfényesen indult a nap, és ha barlangjából kijövet a medve meglátja az árnyékát...
Hirdetés
Hirdetés

Egy budapesti magángyűjtőtől érkezett Szegedre a Szent-Györgyi Albert Agórába az a páratlanul gazdag mackógyűjtemény, amelyből január 24-én nyílt kiállítás. A gyűjtemény február 7-éig tekinthető meg.

Hogy volt miből válogatni, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a legkülönbözőbb mackófigurákból álló kollekció több ezer darabból áll. Természetesen ennek csak töredéke került a tárlókba, de ezek megtekintése az erősen ajánlott kategóriába tartozik.

A helyi közművelődési szakembereknek a kiállítás adta az ötletet, hogy Maci-napot hirdessenek a gyerekeknek, akiket reggel 9 órától vártak a 13 óráig tartó rendezvényre. Ezen a napon tényleg minden a macikról szólt.

Az érkező gyerekek útlevelet kaptak, és ezzel kellett nekik végigjárniuk a legkülönbözőbb állomásokat, amelyek csupán egyetlen dologban hasonlítottak egymásra: valahogyan mind-mind a mackókról szól. Totót tölthettek ki az apróságok, megtippelve, hogyan élnek a medvék. A memóriajátékban vehettek részt, építhettek mackóbarlangot és macis társasjátékokkal tehették próbára ügyességüket. A maci-passportot minden állomáson bélyegeztetni kellett, amelyek utóbb sorsoláson vettek részt.

Nem maradhatott el a Füles mackóról szóló filmvetítés, a maci báb-, álarc- és kifestő készítés, valamint a maci arcfestés. Egy magára valamit adó Maci-napról nem hiányozhat a mézek kóstolása sem.

Azt nem tudjuk, meddig tarthat idén a tél. Bár abból ítélve, hogy szombaton délelőtt hét ágra sütött a nap, a népi jóslás szerint arra lehet következtetni, hogy messze lehet még a tavasz. Hogy aztán az időjárás rácáfol-e erre, ez majd kiderül.

Vasárnap mindenesetre igazi medvékkel is lehet jósolni a Szegedi Vadasparkban. Tizenegy órától a Természetvédelmi Oktatóközpontba várják a családokat kézműveskedni, 13 órakor pedig kiderül, hogy előbújnak-e a mackók, meglátják-e az árnyékukat, és eldöntik, hogy mi legyen ezzel a kissé béna téllel.

És, hogy hányadán álljunk a mackókkal a szegedi tárlaton? Segítségül hívjuk Tandori Dezső egyik medvés versét.

Tamdori Dezső: Ami kinyomozhatatlan
 
Sokféle kismackó van itt:
Az egyikük hazája trafik,
Kettőé üvegfúvóműhely,
És mindé csupa nagyszerű hely!
Kül- s belföld, nyomda, játékbolt…
És egy sincs, aki már másé volt.

Habár ezt is ki tudja?
Melyik játékmedvéje
Emlékezik egy fiúra,
Aki annyit, annyit nézte
Még akkor, a boltkirakatban –
Ez kinyomozhatatlan.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás maci medve Szent-Györgyi Albert Agóra