Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. február 1. 19:19

Szabados Árpád műalkotásai a Reök-palota két szintjén beszélgetnek egymással

Képriport
Kétszáz műalkotás mutatja be a három éve elhunyt, szegedi származású Szabados Árpád festő- és grafikusművész életpályáját mától a Reök-palota két szintjén. A szombati megnyitón elhangzott, szülővásárosának nagy adóssága volt ez a tárlat, amely március 22-ig tekinthető meg.

Hirdetés

A 20. század második felének egyik legjelentősebb hazai művésze, Szabados Árpád életművének jelentős részét átfogó tárlat Lét-közeli művészet címmel nyílt meg a Reök-palota két emeletén.

– Szabados Árpád 1944-ben Szegeden született, itt kezdte pályafutását, és a 2017-ben bekövetkezett halála előtti utolsó kiállítása is ehhez a városhoz köti. Régi adósságunk volt ez a nagyszabású kiállítás, amellyel most a mester emléke előtt tisztelgünk – emelte ki a REÖK művészeti vezetője, Nátyi Róbert köszöntőjében.

Beke László művészettörténész pedig a megnyitón felelevenítette Szabados Árpáddal való barátságuk számtalan emlékét, méltatva a Munkácsy Mihály-díjas festő művészetét.

Emlékeztetett arra is, hogy Szabados rendkívül termékeny művész volt, pályája során csaknem kilencven egyéni tárlatot rendezett és háromszáz nemzetközi, valamint hazai kiállításon vett részt.

A hét hétig nyitva tartó tárlaton a kiállítóház két szintjén közel kétszáz mű, köztük grafikák, festmények, fotók, rézkarcok és linómetszetek láthatók.  

A termekben nem kronologikus vagy tematikus rendben követik egymást az alkotások, hanem a rendezők szellemi csomópontokon keresztül igyekeznek bemutatni azt a gondolkodásmódot és hangulatot, amely annyira sajátja volt Szabados Árpádnak.

A palota első emeletén kaptak helyet a művész életművének gerincét képező grafikái, a második emeleten pedig a festményei láthatók.

A kiállítás különleges darabja az a monumentális csaknem 10 méter hosszú alkotás, amely a „XX. századi kifestőkönyv” címet viseli.

Szabados Árpád az idén lenne 75 éves, így akár emlékkiállításnak is felfogható a tárlat, ami ugyanakkor nagyon is élő, mert a művek párbeszéde jellemzi.

A ma megnyílt kiállításhoz tárlatvezetések is csatlakoznak majd, valamint múzeumpedagógiai foglakozásokat is szerveznek szegedi iskolásoknak. A három éve elhunyt Munkácsy-díjas képzőművészről pedig egy kötet is megjelenik, amelyik részletesen bemutatja munkásságát.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás Reök palota Szabados Árpád megnyitó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés