Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 31. 20:57

Demokratikus jogállam kontra kormány: 20 százalékkal zsarolja a kórházi beszállítókat a kabinet

Egészen döbbenetes ajánlattal állt elő a kormány a kórházi beszállítók tartozásáról szóló tárgyaláson: ha a cégek lemondanak a követelésük 20 százalékáról, akkor a maradék 80 százalékot hajlandó rendezni az Orbán-kormány. A történet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot is érinti.

Hirdetés

Hogy teljesen érthető legyen: a magyar állam az egészségügyi rendszeren keresztül vásárolt sok mindent, és miután tartozik, most csak a tartozás 80 százalékát hajlandó kifizetni.

A kormány tárgyalócsapata azokkal a cégekkel ült le egyeztetni, amelyeknek 100 millió forintnál többel tartoznak. Ezen az egyeztetésen fogalmazták meg az ajánlatot: a követeléseik 80 százalékát azonnal megkapják, ha lemondanak a 20 százalékról.

A kormány azzal érvel, hogy megvizsgálták a cégek pénzügyi helyzetét, és az elmúlt 5 év adatai alapján szerintük a követelésük 20 százalékának elengedése nem okoz problémát a számukra.

Nos, ez nagyjából olyan, mintha ön öt hónapon át nem kapná meg a fizetését, majd egyszer csak közölné a főnöke, hogy ha lemond egyhavi béréről, akkor megkapja a négyhavit Nyilván ön is boldogan rábólintana, és kicsit sem érezné, hogy ez

  • hatalommal való visszaélés
  • zsarolás
  • átverés
  • lopás
  • jogtiprás.

Majd ezt megfejelve az ön főnöke közölné, hogy egyébként megnézte, és ön nem áll rosszul anyagilag, nem okoz gondot önnek az egyhavi bérveszteség. Borítaná az asztalt? Rázná az öklét? Perelne? Még furcsábban jön ez ki a kórházi beszállítóknál, hiszen az árbevételük 20 százaléka lehet, hogy az adott üzleten számolt profitjuknál is magasabb.

A portfolio.hu-nak nyilatkozó Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára  nyugodt ember lehet, mert csak annyit mondott, hogy „a szövetség álláspontja az, hogy az árbevétel 20 százalékáról való lemondás egy irreális követelés”.

Ráadásul Rásky szerint a kormány nem nézte át a kötelezettségek mögött lévő számlákat, tehát szerinte „ez a 20 százalékos arány úgy tűnik, hasra ütés jellegű ajánlat a kormány részéről”.

A történetben áttételesen, de benne van a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ is, mivel a szegedi egészségügyi intézmény tavaly 2 milliárd forintos adósságot hozott össze. Akkor az egészségügyi intézmények összes adóssága 64 milliárd forint volt, ebből 3-4 kisebb, 2 közepes vagy 1 nagyobb stadiont lehet építeni.

A kormány sajátos megoldási javaslatának előzménye, hogy a beszállítók korábbi levelükben azt írják a miniszterelnöknek: még a közöpes tőkeerősségű vállalkozásoknak is nagy kockázatot jelent a felgyülemlett tartozás, nemhogy a mikro- és kisvállalkozásoknak.

Egészen döbbenetes a kormány 20 százalékos tárgyalási módszere abban az országban, ahol Mészáros Lőrinc néhány év alatt 600 milliárdos vagyon szedhet össze.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adósság egészségügy kórház kormány tartozás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés