Szegeden 2020. január 31. 12:45

Tiszai emlékezés a húsz évvel ez előtti éjszakára

Képriport
A korabeli jóslatok nem váltak be. A Tisza a húsz évvel ezelőtti szennyeződés következtében nem évtizedekre semmisült meg, még akkor sem, ha a halpusztulás mértéke óriási volt. A pénteki nap az emlékezésé volt Szegeden, az országost Szolnokon tartották.

Hirdetés
Hirdetés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) dolgozói pénteken délelőtt a Tisza-parton közösen emlékeztek a húsz éve bekövetkezett természeti katasztrófára. Az akkor történteket Borza Tibor, az ATIVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási osztályvezetője idézte fel.

A romániai Nagybányánál 2000 január 30-án éjszaka szakadt át annak a zagytárazónak a gátja, amelyből százezer köbméter cianiddal fertőzött iszap került a Láposba, onnan a Szamosba, majd a Tiszába – idézte fel a tragédia részleteit a szakember. 

A szennyezés február 2-án érte el a Tiszát. Mint Borza Tibor elmondta, ezt megelőzően Csengernél a Szamos folyóban szennyeződés koncertrációja meghaladta a határértéknek 180-szorosát. A Tiszába érve ez a mutató a határérték 135-szörösére csökkent. Az első komoly beavatkozást a magyar vízügyi szakemberek a Tisza-tónál tették meg, ahol vízvisszatartással éltek. 

Mint az emlékezőbeszédből kiderült: ennek betudhatóan a határértéket a megengedett 35-szörösére szorították le.

A Tisza vize Szegedre érve 15-szörösen haladta meg a határétéket.

A folyó teljes magyarországi szakaszán III. fokú kárelhárítást léptettek életbe. Szegednél műszaki zárat építettek a folyóra, ahol a haltetemeket emelték ki a vízből.

Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy akkor alacsony volt a Tisza vízállása, így a folyó hullámterét nem érte el fertőzés. Borza Tibor emlékeztetett rá, hogy a környezeti katasztrófát követően sokan úgy vélték, hogy több tíz évre megsemmisült a Tisza élővilága. Ez a borúlátó jóslat nem vált be, ezt jelzi, hogy több éve tapasztalható a Tiszán a kérészvirágzás. A jelenséghez pedig kiváló vízminőség szükséges – tette hozzá az elmondottakhoz a szakember. 

A természeti katasztrófát követően az Országgyűlés február elsejét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította. Az ATIVIZIG dolgozói virágot dobva a Tiszába emlékeztek a húsz éve történtekre.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Ativizig cián ciánszennyezés megemlékezés Tisza