Hirdetés
Túl a városon 2020. január 30. 14:48

Így listázza a választókat a Fidesz: Egerben véletlenül otthagytak egy dossziét a polgármesteri hivatalban

Megdönthetetlen bizonyítékok kerültek elő az egri polgármesteri hivatal egyik szekrényéből arról, hogy létezik Kubatov-lista és azt a Fidesz használta is a választásokon. A kérdés csak az, hogy a szegedi fidesznek is van ilyen listája a helyi választópolgárokról?

Sorra dőlnek ki a szekrényekből a csontvázak azokban a városokban, ahol a választások után ellenzéki polgármester került hatalomra. Pécsen, Miskolcon brutális eladósodás derült ki, azonban a legnagyobb botrány Egerben van kibontakozóban. Ugyanis ahogy arról az Egri Ügyek beszámolt, a polgármesteri hivatal dolgozói egy vaskos dossziéra bukkantak az egyik volt alpolgármester irodájában, az egyik szekrény papírhalmai között.

A vaskos iratanyag átvizsgálása után kiderült, hogy nem akármilyen bizonyítékokat rejt: egyértelműen kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal.

Ezeket a listákat a köznyelv „Kubatov-listának” nevezi, nevét Kubatov Gáborról (aki a legutóbbi fideszes kampányt vezényelte Szegeden), a Fidesz pártigazgatójáról kapta. Először 2009-ben, a pécsi időközi önkormányzati választások során használták ezt, azonban a törvények tiltják az ilyen listák létrehozását.

A fenti fotókon (kitakarva a személyes adatokat) egyértelműen látszik a listázott egri választópolgárok aktivitása, lojalitása. Az 1-es a Fidesz szempontjából a legelutasítóbb, míg a 7-es osztályzat a legodaadóbb választót jelent.

Az is kiderült, hogy a listát folyamatosan karbantartották és a fideszes aktivisták felkeresték az érintett embereket, és leellenőrizték, milyen hozzáállást tanúsítanak. Ha kellett módosították a jelöléseket.

Ez a fotó azt bizonyítja, nemcsak listázták az embereket a Fidesznél, hanem olyan nyilvántartást is vezettek róluk, hogy a szavazás napján érdemes-e hozzájuk aktivistát küldeni és az utolsó pillanatban még szavazásra buzdítani.

Azt is pontosan nyilvántartották a Fidesznél, hogy kinek milyen pártszimpátiája van, hogyan viszonyul más pártokhoz, illetve a Fideszhez. A „T”-jelzés jelentése támogató, a „B”-jelzés jelentése bizonytalan.

A Fidesznél nem bíznak semmit a véletlenre, az aktivistákat úgynevezett „érvelőkártyákkal” is felvértezték, hátha kérdéseket kapnak a választópolgároktól és nem tudnának rá válaszolni.

A megtalált dokumentumok alapján akár máris indulhatna rendőrségi nyomozás személyi adatokkal való visszaélés gyanújával.

De ez még nem elég!

A papírok között ott voltak a fideszes jelöltet támogató állampolgárok adatait tartalmazó aláírásgyűjtő ívek másolatai.

Ezeket a Helyi Választási Bizottság által hitelesített ajánlóíveket a gyűjtési időszak lejártával hiánytalanul vissza kell szolgáltatni a bizottságnak és nem szabad másolatot készíteni azokról. Egyrészt ezzel védik a választópolgárok személyi adatait, másrészt pedig a csalásokat kívánják megakadályozni, hogy a listák más pártok jelöltjeihez kerüljenek és azokat ott is felhasználják.

Mirkóczki Ádám polgármester az egri közgyűlés csütörtöki ülésén, napirend előtti felszólalásában jelentette be: büntetőfeljelentést tesz személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával. Ezután lemondásra, mandátumaik visszaadására szólította fel a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőit.

Már csak az a kérdés merül fel, hogy mivel a szegedi választási kampányt személyesen Kubatov Gábor irányította, vannak-e ilyen listák a szegedi polgárokról.

Erre igazán a fideszesek tudnának választ adni. Azért erre vonatkozólag vannak gyanúk, amelyekről mi is beszámoltunk. De a helyi fideszesek mélyen hallgatnak!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kubatov Gábor Kubatov-lista Eger Fidesz Mirkóczki Ádám