Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 29. 11:48

KESMA: kimondta a bíróság, jogsértő volt az egyesülés

A Szabad Pécs a TASZ segítségével végigvitte az ügyet, és a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Gazdasági Versenyhivatalnak a KESMA-fúziót jóváhagyó döntését.

Hirdetés

„A törvényszék döntése jogerős, ellene fellebbezni nem lehet, a GVH legfeljebb a Kúriához fordulhat felülvizsgálati kérelemmel. Avagy eleget tesz a törvényszék döntésének”

– írja a Szabad Pécs.

A Társaság a Szabadságjogokért honlapján olvasható összefoglaló szerint

„megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék azt a hatósági bizonyítványt, amellyel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a KESMA tulajdonszerzését azokban a cégekben, amelyeket kormánypárti üzletemberek egyszerre ajánlottak fel az alapítvány számára 2018. november 28-án. A bíróság döntése azt jelenti, hogy hiányzik a kormánypárti sajtó példátlan mértékű összevonásának egyik jogi feltétele.”

Hogy jött ide a Szabad Pécs?

Mert egyedül nem ment volna. Kellett valaki, a TASZ őket választotta. A Szabad Pécs így indokolt:

„a Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet megkeresésére, és a szervezet segítségével kezdeményezte a Szabad Pécset kiadó Freedom Média Nonprofit Kft. a KESMA-fúziót jóváhagyó GVH-s hatósági bizonyítvány bírósági felülvizsgálatát a Fővárosi Törvényszéken. A felülvizsgálati kérelem beadása, a peres eljárás elindítása tehát a TASZ ötlete volt. A pert kezdeményezni azonban egy (vagy több) érintett piaci szereplőnek lehetett, márpedig a Szabad Pécset kiadó nonprofit kft. ilyen érintett szereplő. Mint egy éve is írtuk, azért vállaltuk a pert, gyakorlatilag külön gondolkodási idő nélkül, és fogjuk újra, amennyiben erre szükség lenne, mert független vidéki regionális politikai-közéleti hírportálként a Szabad Pécsnél hiszünk abban, hogy a sajtó- és véleményszabadság, a plurális, sokszínű sajtó megléte az egyik legfontosabb alapjog. A sajtó, és a szabad sajtó az egyik legfőbb csatornája ugyanis minden más alapvető emberi és szabadságjog kivívásának, az egyéni és közösségi jogokkal kapcsolatos viták lefolytatásának. Álláspontunk, és legalább annyira emberi és morális, mint szakmai és jogi álláspontunk szerint a KESMA megalakulása, a több száz médiatermék egy holding és egy központi irányítás alá szervezése súlyosan torzítja a teljes magyar, és különösképpen a vidéki médiapiacot és a nyilvánosság szerkezetét. A bíróság döntésének ismeretében még inkább úgy gondoljuk, hogy jól tettük, hogy vállaltuk a pert, és még inkább örülünk annak, hogy vannak, léteznek még hazánkban az igazságért, az alapvető emberi és szabadságjogokért kiálló szervezetek. Köszönet nekik.”

Az alkotmánysértő kormányrendelet itt olvasható.

Mi is ez a KESMA?

A Szabad Pécs így összegzi:

„A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA 2018 augusztusában jött létre, majd felvásárlásba kezdett, és több médiavállalkozásban is többségi részesedést szerzett. Aztán Fidesz-közeli vállalkozók valami okból kifolyólag úgy döntöttek, hogy a saját tulajdonukban álló médiaérdekeltségeiket adományozás útján egészen egyszerűen odaajándékozzák a KESMA-nak. Az erről szóló, üzleti szempontból meglepő bejelentések 2018 novemberében, gyakorlatilag egy nap leforgása alatt megtörténtek. Így tehát, néhány óra leforgása alatt több tízmilliárd forint értékű ajándék médiaérdekeltséghez jutott hozzá a KESMA.

Azt követően a szervezet alá 476 médiatermék tartozott, azóta azonban egyrészt tovább dagadt a Fidesz-közeli médiaholding, másrészről azóta vállalatcsoporttá is alakult a KESMA és az alá tartozó 28 nagy médiacég. Az Orbán Viktor médiaügyi bizalmi emberének számító Liszkay Gábor által vezetett Mediaworks 2019 tavaszán szerzett a KESMA-cégek felett uralmi jogot.

A kormány még ezt megelőzően, de már a példátlan összeolvadás és adományozást követően minősítette közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségű szervezetnek a KESMÁ-t”, lásd a fönti linket.

Mi lesz, lehet ezután?

Abban ne bízzunk, hogy az alapítvány szétesik, mindenki elszomorodik a történteket, és megbánja, hogy így alakult. Valószínűleg a Kúriához fordulnak az utolsó pillanatban. Közben pedig valahogy tekernek majd még egyet gránitszilárdságú alkotmányunkon, hogy úgy tűnjön, minden rendben van.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: sajtószabadság TASZ KESMA Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Szabad Pécs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés