Hirdetés
Szegeden 2020. január 29. 11:11 Forrás: zooszeged.hu

Vasárnap a Vadaspark medvéi megsúgják, jön-e a tavasz

A népi hiedelem szerint február 2-án a medve elárulja, hogy sokáig tart még a tél, vagy hamarosan beköszönt a tavasz. Vasárnap a Vadaspark medvéitől lehet majd előrejelzést kérni.
Hirdetés
Hirdetés

A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez, amely február 2-ra esik, egy közismert népi hiedelem kapcsolódik: amennyiben ugyanis ekkor szép idő van, fel lehet készülni a hosszú télre, ha viszont cudar, akkor gyorsan be fog köszönteni a tavasz. Ezt kötötték össze állatmegfigyelésekkel szerte Európában, sőt európai bevándorlóknak köszönhetően Észak-Amerikában is. Farkastól a mormotáig jósolnak az állatok, Európában leginkább a medvékre hagyatkoznak. A szokás népszerűsítéséért Jókai Mór sokat tett, sőt, egyesek szerint egyenesen ő találta ki ezt a népszokást, és Az új földesúr című regényében írt róla. Hogy mennyire válik be? Sajnos erre nem szabad alapozni a tavaszi terveinket, bár a Szegedi Vadaspark két medvéje tavaly megláthatta az árnyékát, és a tél valóban hosszúra nyúlt, az összegyűjtött adatok szerint a jóslat csak 40%-os pontosságú, vagyis elmarad a pénzfeldobástól is.

Mindenesetre ez a nap jó alkalom arra, hogy megismerjük a medvéket, és megtudjuk, mit tesznek, és mit nem tesznek télen. Többek között téli álmot nem alszanak, még ha ilyenkor sokkal kevésbé aktívak is. Egyfajta téli nyugalomnak lehet nevezni ezt az állapotot, amikor ugyan kevesebbet esznek, sokat pihennek és le is fogynak a mackók, de nem alszanak olyan mélyen, mint a denevérek és pelék. A Vadaspark két medvéje, Mici és Ursula sem mindig bújik elő télen a „barlangjából”, ekkor üvegablakon keresztül lehet őket megfigyelni.

Amióta a barna medve is megtalálható a Vadasparkban, azóta már télen elkezdődnek a rendezvények az állatkertben. Ebben az évben is róluk szól február 2-a, 11 órától a Természetvédelmi Oktatóközpontba várják a családokat kézműveskedni, délután 1 órakor pedig megleshetik a látogatók a medvéket, hogy megismerhessék a véleményüket az időjárás alakulásáról.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: barna medve előrejelzés jóslás Szegedi Vadaspark