Szegeden 2020. január 28. 19:55

Érdemes pályázni az Erasmus+-program forrásaira

Március 24-én délig lehet pályázatot beadniuk az oktatási intézményeknek az Erasmus+ program keretében. A lehetőségekről kedden a Tempus Közalapítvány szakemberei tartottak tájékoztatót a D2 Ifjúsági Központban.

A tavalyihoz képest idén negyven százalékkal több forrás jut az Erasmus+ program iskolai, óvodai partnerségek pályázattípusára – mondta Jakab Réka a Tempus Közalapítvány pályázati referense a szegedi oktatási intézmények képviselőinek. Az Európai Bizottság hatéves, 2020-ig tartó költségvetési támogatása nemzetközi ifjúsági, oktatási és sportcélú programok megvalósítására összesen 15 milliárd euró. Óriási lehetőségek rejlenek tehát ebben a projektben, hiszen a tanárok és diákjaik olyan tartós nemzetközi kapcsolatokat építhetnek ki, melyek elképzelhetetlenek lennének e támogatás nélkül.

A programban minimum kettő, maximum hat partner együttműködésére van szükség, de egy országból akár több intézmény is csatlakozhat egy-egy projekthez. Az Európai Unió tagállamain kívül Norvégia, Izland, Liechtenstein, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország is részt vesz a programokban, így akár ezekből az országokból is lehet partnerintézményeket keresni. Ami az EU-ból éppen kilépő Nagy-Britanniát illet, egy évig még velük is lehet kooperálni, így akinek a szigetországból akard együttműködő partnere, annak sem kell csüggednie.

A pályázható témák választéka rendkívül széles, lényeg, hogy megvalósítható oktatási, pedagógiai célok szerepeljenek benne. Legfőbb szempont a mobilitás elősegítése, vagyis, hogy a programban résztvevő diákok és pedagógusok jussanak el a partnerintézményekbe, ismerjék meg más országok kultúráját, oktatását, szövődjenek minél mélyebb szakmai és személyes kapcsolatok. A másik fontos szempont az innováció és a jó gyakorlatok cseréje.

A tájékoztatón olyan korábbi projekteken mutatták be a lehetőségeket, melyek megtervezése és kivitelezése példaértékű volt. Így például a szegedi Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola vitakultúrát fejlesztő nemzetközi programja jó példával szolgálhat minden most pályázó számára, hiszen ezért az intézmény 2018-ban Erasmus+ Nívódíjat kapott. Ez a program elősegítette a gyerekeknél nyelvtanulást, a vitakészség fejlesztését, és bepillantást nyújtott a partnerországok oktatásába és kultúrájába.

A tájékoztatón természetesen praktikus tanácsokkal is ellátták a szegedi oktatási intézmények képviselőit. Így például megtudhatták, miként kereshetnek maguknak partnereket, vagy, hogy a külföldi utazásokat lehetőleg a program második felére tervezzék, amikor már megérkezik a pályázati támogatás is. A legfontosabb tudnivaló azonban az, hogy közel két hónap van még a pályázatok megírására, hiszen március 24-én délig lehet benyújtani a pályázati anyagot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: D2 Erasmus Erasmus+