Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 28. 18:57

Nők a politikában: ebben is utolsó Magyarország

Érdekes, de talán helyesebb volna a megdöbbentő jelzőt használni arra az összeállításra, amely a Euronews összesítésében olvasható. A politika világában OECD-tagállamokat alapul véve nálunk szerepel a legkevesebb nő.

Hirdetés

Hetvenegy országot vizsgált két szempont szerint az Európai Unió működtette Euronews. Arra voltak kíváncsiak, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak kormányaiban és parlamentjeiben szám szerint hány nő található. A felmérés 2017-as adatokkal dolgozott, és akkor még valóban igaz volt, hogy a magyar kormánynak egyetlen női tagja sem volt. Nem csoda, hogy ebben a mutatóban hazánk a legutolsó helyre került, mert ennél rosszabb eredményt képtelenség elérni.

A magyar helyzet tarthatatlanságát jól jelzi, hogy az ebben a kimutatásban éllovas Franciaország kabinetjében a nők vannak többségében. Itt a miniszterek 52,9 százaléka nő, de ettől alig marad el Svédország 52,2 és Szlovénia 50 százalékkal. Tehát mi előtt kimondanánk, hogy a fejlett és régi demokráciák sajátossága, hogy a nők kifejezetten nagy számban képviseltetik magukat a politikában és vele a politikai döntéshozatalban, nem árt Szlovéniára tekinteni, ahol a rendszerváltás ugyanakkor következett be, mint Magyarországon.

Az északi államokban a nők részvétele a politikában hagyománynak nevezhető, így nem csoda, hogy az éllovasokat olyan országok követik, mint Norvégia, Finnország és Dánia. Ám remek eredményt mutatott fel ebben a tekintetben a felsoroltaktól merőben különböző Spanyolország is. Vagyis az derül ki: nehéz tipizálni és általánosítani ebben a kérdésben.

A Fidesz–KDNP-t a konkrét mutatószámoktól függetlenül is maszkulin társaságnak nevezik a politológusok három évtized óta, amit messzemenően alátámasztott, hogy az Orbán-kabinetekben a legritkább esetben találhattunk nőket. A helyzet az elmúlt egy-két évben némileg változott, betudhatóan annak, hogy a Varga Juditot nevezték ki Trócsányi László után igazságügy miniszternek. Mellette Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a másik női tagja a kormánynak.

Nem sokkal jobb a helyzet, ha azt vizsgáljuk, hány női országgyűlési képviselője van a jelenlegi törvényhozásnak – derül ki az Euronews összeállításából. A 198 tagú magyar parlamentben csupán húsz női képviselőt találni, ami 10,1 százalékot reprezentációt jelent. Ebben a vonatkozásban azonban állandónak nevezhető a helyzet egészen 1990-ig visszamenően. Vagyis, a rendszerváltás óta szinte semmit nem változott a női képviselők arányszáma az Országgyűlésben, ami így mindig tíz százalék körül járt.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nemek közötti egyenlőség női kvóta nők jogai
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés