Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 28. 17:49 Forrás: MTI

Szijjártó Péter: Nyolc magyar van Hupej tartományban, heten akarnak hazajönni

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sem belföldön, sem külföldön nem tud koronavírus-fertőzésben érintett magyar állampolgárról – közölte a külügyminiszter.

Hirdetés

Nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánják elhagyni a térséget. „Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet” – tette hozzá a miniszter, jelezve: az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni. Hozzáfűzte, a külügymisztérium konzuli szolgálatai 24 órás ügyeletet tartanak, és az érintett magyar állampolgárokkal folyamatos kapcsolatban vannak.

A külügyminiszter elmondta, a Hupejben tartózkodó nyolc magyar közül hatan a tartomány székhelyén, Vuhanban vannak, ketten pedig Hupej más városaiban. Kitért arra is, hogy a franciák szóban ígéretet tettek arra, hogy ha a szükséges engedélyeket megkapják a kínaiaktól, akkor segítenek a magyar állampolgárok kijuttatásában.

– A magyar diplomácia kapcsolatban van a németekkel és a portugálokkal is, hogy adott esetben az ő segítségüket is igénybe lehessen venni – tette hozzá Szijjártó Péter. A külügyminiszter a Hupej tartományba utazás elhalasztására kért mindenkit. Hozzátette, hogy a külügy folyamatosan egyeztet az EU-tagországok konzuli szolgálataival a más kínai tartományokat érintő esetleges beutazási figyelmeztetésekről.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kína koronavírus külügyminiszter Szijjártó Péter Vuhan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés