Hirdetés
Szegeden 2020. január 28. 17:38

Botka László legfontosabb mondatai a közéleti kávéházi interjúból

Nézze meg, nézze újra a beszélgetést!
Hirdetés

Megválasztása óta minden évben január végén interjút ad a Közéleti Kávéházban Szeged polgármestere. Botka Lászlót ezúttal is Kozó Attila, a Szeged Televízió főszerkesztője kérdezte. Nézze meg, nézze meg újra a teljes interjút cikkünk alján, amelynek a legfontosabb mondatai az alábbiak voltak:

1. Véderdő épül a város köré, megkezdődik a faültetés céljából felvásárolható területek feltérképezése.
2. Kijelölt strandot alakítanak ki a Laposon.
3. Szeged főutcájával alakítják a Tiszát. Idén elkészülnek a kiviteli tervek.
4. Tovább folytatják az óvoda és iskolafelújítási programot. Új szigetelést kapnak az épületek, napelemmel látják el őket.
5. Minden évben megkapják a nyugdíjasok a tízezer forintos támogatást, ahogy az általános iskolás gyerekek is.
6. Nyár végére megkezdődik az új uszoda átadása az Etelka soron.
7. A város távfűtésének a felét kiváltó geotermikus erőmű épül Szegeden. Ez lesz a világ második legnagyobb ilyen rendszere, huszonnyolc kúttal.
8. Tavasz végére elkészül a Móra Ferenc Múzeum, XXI. századi kiállítóterekkel.
9. Szegeden továbbra sem lesz a lakosságot terhelő önkormányzati adó.
10. A harmadik hídra csak akkor ad az unió pénzt, ha vasúti híd lesz, azt viszont csak az állam tervezhet és építhet. Szeged önállóan nem foghat hozzá, de továbbra is mindent elkövet a városvezetés, hogy az Orbán-kormány végre valóra váltsa ígéretét.

Mindez kicsit részletesebben:

„2019. október 13-án nagyon komoly lehetőséget és esélyt kaptunk arra, hogy a demokrácia alapintézményét, az önkormányzatiságot, hogy a helyi közösségeknek minél szélesebb jogkörük és lehetőségük legyen a helyi közügyek intézésére. Nem egyedül kell megharcolnunk, hanem szövetségeseink is vannak.”

„Mi Szegeden abban hiszünk, hogy egy város lehet gyönyörű, lehetnek gyönyörű épületei, de a lelkületét mégis csak a kultúrája határozza meg. A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad és a politika nem szól bele. Minden erőnkkel meg fogjuk védeni a szegedi színházak szabadságát és függetlenségét. Nem fogjuk tűrni, hogy a kormányzat beleszóljon akár abba is, milyen darabokat játsszanak a Szegedi Nemzeti Színházban vagy a Dóm téren.”

„Szeged 170 ezer lakosa sok száz milliárd forintot fizet be különböző adók formájában a központi költségvetésbe. Viszont Szeged azon kevés városok egyike, ahol a lakosság nem fizet semmilyen helyi adót.”

(fotók: Iványi Aurél)

„Szegeden 2020-ban az önkormányzat a város közösségi közlekedésének működési költségeinek – amiben nincs benne a fejlesztés, a beruházás, az új járművek vásárlása – az ötven százalékát állja. Aki jegyet vált, az állja ennek a költségnek az egyharmadát, az állami támogatás a maradék egyhatod. Tíz éve nem változott a nyugdíjasok és diákok után nyújtott állami kiegészítő támogatás. És volt egy korábban normatívának, most pénzügyi támogatásnak nevezett összeg, amely félmilliárd forint volt, most meg 300 millió forint. Nemhogy nőtt, csökkent a központi költségvetési támogatás. Ilyen sehol a világon nincs. A kormány kivonul a közösségi közlekedésből és hosszú évek óta a törvényi finanszírozási kötelezettségének sem tesz már eleget, ugyanis jelenleg már a nyugdíjasok ingyenes és a diákok kedvezményes utazását sem finanszírozzák.”

„Minden szegedi rendesen fizeti a szemétdíjat a kukaholdingnak, ahonnan viszont csak több hónapos késéssel utalják vissza a szegedi hulladékgazdálkodási céghez az őket megillető összeget. Szegedre a befizetett pénz alig nyolcvan százalékát utalják csak vissza sok hónapnyi csúszás után. Húsz százalék menet közben eltűnik – itt százmilliókról beszélünk. Szegeden ezért azt a megoldást választottuk, hogy erőn felül is megvédjük ezt a rendszert is.”

„Idén készül el az Európai Unió új, hét éves költségvetése, ezzel párhuzamosan az is, hogy Magyarország mire tudja elkölteni azokat az uniós forrásokat, amelyeket megkap. Emlékszem, polgármesterként, illetve országgyűlési képviselőként is részt vettem az előző két uniós költségvetési ciklus tervezésnél. Ez egy nagyon széles körű vita volt mindig. Most azért is lesz különösen fontos, mert három hazai kormányzati ciklust is érint. Ennek a vitának, megbeszélésnek az előkészítését még nem érzékelem, de még csak január van. Bízom benne, hogy a magyar kormány ezt nem titokban akarja letárgyalni. Szurkolok annak is, hogy minél több, az önkormányzatoknak közvetlenül elérhető forrás kerüljön be a következő ciklus költségvetésébe. A most lejáró hétéves ciklus abból a szempontból volt korrekt, hogy az elején megállapodtunk abban, hogy a Területfejlesztési Operatív Programból a huszonhárom megyei jogú város mennyi pénzt kap. Harmincnégymilliárd forintnyi keret nyílt meg Szeged előtt. Egészen vicces sztorik is voltak: Kósa Lajos Debrecen polgármestereként rohant oda hozzám, »Laci, a János át akar bennünket verni! Azt akarja, hogy ne lakosságszám, hanem közigazgatási terület alapján legyenek elosztva a TOP-os források!« Végül a lakosságszám alapján lett meghatározva a támogatási keret. Nagyon szeretnék újra ilyen tárgyalásokban részt venni, mert az azt jelenti, lesznek ilyenek. Azt nem tudom elképzelni, hogy olyan rendszer működjön, hogy az ország harmadik legnagyobb városát megfosszák bármiféle uniós támogatástól.”

„Tavasz végére kész a Móra-múzeum. Nemcsak kívülről lesz gyönyörű, belülről is, és igazi, XXI. századi kiállítások megszervezésére lesz alkalmas. Másfél milliárdból újítjuk fel. A Móra park az új szökőkúttal és a Stefánia őszre lesz kész. Minden beruházásunknál nagyon fontos szempont a környezetvédelem. Tucatnyi iskolát, bölcsődét, óvodát újítunk fel idén is, ahol a napelemek elengedhetetlen tartozékok. Csakúgy mint a teljes hőszigetelés.

Elkezdődött Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszerének a kiépítése. Ez még tart néhány évig. Huszonnyolc kutat fúrunk a városban, ami azt jelenti, hogy a szegedi távfűtőrendszert átállítjuk geotermikus fűtésűre. Felére csökken a földgázfogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás. Itt türelmet és megértést szeretnék kérni. Egy ilyen kút megfúrása három-négy hónapig tart, ráadásul technológiailag egy ilyen fúrás jelentős részében 0–24 órában kell, hogy üzemeljenek ezek a gépek. Nem állítom, hogy ez csendben megy. Viszont túlélhető. Biztos, hogy járt zajterheléssel, de komolyabb káresemény nem történt. Higgyék el, megéri. Magunknak, a gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megépítjük ezt a rendszert. Hosszú évtizedekig fogja szolgálni Szegedet. Érezhető lesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése.”

„Soha nem látott fásítást kezdünk a városban, és elkezdjük a véderdő kiépítését is Szeged körül. Ehhez azonban területet kell szereznünk. Az idei év feltehetően azzal fog telni, hogy megnézzük, milyen területeket kell megszereznie a városnak ahhoz, hogy ezt a bővítést meg tudjuk valósítani.”

„Az új uszodának nyár végén elkezdődhet a műszaki átadása és a próbaüzeme. Ebben van csúszás. Ennek oka az, hogy kiderült, sokkal több cölöpöt kell leverni ahhoz, hogy ne süllyedjen meg az uszoda. Méterenként változik a talaj összetétele. Szegeden ötvenévente kezdünk uszodaépítésbe. Legutóbb az újszegedi sportcsarnok lett belőle. Tudomásul kellett vennünk, hogy ha most már tényleg uszodát akarunk építeni, akkor szükség van arra, hogy még jobban alácölöpözzék. Bízom benne, hogy őszre birtokba fogja tudni venni Szeged uszodáját.”

„Déli Tisza-hidat Szeged egyedül nem tud építeni. Az Európai Unió ugyanis csak vasúti hídra, vagy vasúti–közúti hídra ad pénzt. Vasutat meg csak az állam építhet Magyarországon. Azaz a déli híd csak állami beruházásban tud megvalósulni.”

„Megvalósul a Szeged főutcája a Tisza projekt is. A Reök-palota előtti téren nagyon sokan véleményt formáltak a kiállított koncepciókról. Az idei költségvetésünk biztosítja azt, hogy a kiviteli tervek elkészüljenek. Részletesen tájékoztatjuk a szegedieket arról, hol és hogyan tart majd a megvalósítás.”

„Benne van a költségvetésünkben az is, hogy a Laposon szabadstrandot nyissunk. Ehhez nagyon sok hatósági engedélyt kellett begyűjtenünk, nagyon sok feltételnek kellett megfelelnünk.”

„A nyugdíjasoknak és az általános iskolás gyermekek szüleinek nyújtott egyszeri, tízezer forintos támogatás nem kampányfogás volt, beépül Szeged költségvetésébe. Ezt elmondtam akkor is, amikor tavaly bejelentettem, hogy bevezetjük. Folyamatosan bővítjük Szegeden a szociális ellátórendszert, amiből a kormány folyamatosan kivonult. Sem tavaly, sem idén nem kap Szeged önkormányzata egy fillért sem a kormánytól a szociális ellátórendszerének a működtetésére. Ehhez képest hoztunk létre előbb egy 400, majd egy 500, utána pedig egy 600 milliós szociális alapot, amiből mindenki, aki korábban kapott valamilyen támogatást, ezután is kap. Folytatódik a szociális bérlakásprogram is Szegeden.”

„A város pénzügyi helyzete stabil. Szigorú és felelősségteljes gazdálkodást folytattunk az elmúlt években. Tavaly a városnak befizetett iparűzési adó 2018-hoz képest tizenegy százalékkal növekedett. Ezért mondtam tavaly is, hogy aki azt mondja, hogy Szeged romokban és leszakadóban van, az nem velem vitatkozik, hanem a számokkal, és nem engem támad, hanem azokat a vállalkozásokat, akik ezt a teljesítményt nyújtják, ezt a hatalmas értéket előállítják. Szeged saját adóbevétele elérte a 16 milliárd forintot. Ezért nem kell a lakosságnak helyi adókat fizetni. Amíg ez rajtam múlik, Szegeden a lakosság soha nem fog önkormányzati adót fizetni. A 2020-as költségvetés is a felelősségteljes, óvatos gazdálkodásról szól. Biztosítani tudjuk az eltervezett beruházások forrását.”

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Közéleti Kávéház Szeged Televízió