Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Szegedi és újvidéki színészek közösen próbálják Pintér Béla zenés krimiballadáját
Művház 2020. január 28. 19:13

Szegedi és újvidéki színészek közösen próbálják Pintér Béla zenés krimiballadáját

Képriport
Igazi határokon átívelő produkció olvasópróbái kezdődtek meg a Kisszínházban. A szegedi és újvidéki színészek közös produkcióját, a Parasztopera című zenés krimiballadát a marosvásárhelyi Keresztes Attila állítja színpadra.

Hirdetés

„Lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” (Pintér Béla)

A Parasztoperát több mint másfél évtizede, 2002. október 19-én mutatta be először Pintér Béla és Társulata a Szkéné Színházban, azóta számtalan teátrumban több száz előadást is megért.
Játszották többek között a Kaposvári Egyetemen, Pécsen, Szombathelyen, a Marosvásárhelyi Egyetemen, Miskolcon, Temesváron és a Budapesti Operettszínház Stúdiójában is.

Pintér Béla és Darvas Benedek népies-zenés krimiballadája a 2002-es bemutatót követően a Színikritikusoktól elnyerte Az évad legjobb zenés előadása díját, 2003-ban a VIDOR fesztiválon Pulcinella-díjat kapott „A kivételes összhangzatért”, a 2005-ös toruni Kontakt Nemzetközi Fesztiválon „A színházi nyelv megújításáért és legjobb zenéért” díjazták.

Most egy koprodukciós előadás keretében érkezik hozzánk: a szegedi színház és az újvidéki társulat közös előadását a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója, Keresztes Attila állítja a Kisszínház deszkáira.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A rendező nem ismeretlen a szegediek előtt, az elmúlt évtizedben ő állította színpadra többek között Kosztolányi Dezső Édes Annáját, Molnár Ferenc Liliomját, vagy a La Mancha lovagját, a Hedda Gablert és az Ahogy tetszik című Shakespeare vígjátékot.

– Ez az a Pintér Béla mű, amit a legtöbben újra és újra megrendeznek. Nehéz színpadra állítani, mert egy olyan darab, aminek a szerkezetét és zenei anyagát annak idején a próbák során gyúrták össze. Nagyon egyszerű és ezért nagyon nehéz is. Nem lehet sokat változtatni rajta. Megvan kötve az alkotógárda keze, akárcsak egy operában. Ugyanakkor egy olyan tömör történetről, egy olyan, a kultúránk mélyéről fakadó balladáról van szó, ami genetikailag a sajátunk. A mi feladatunk az, hogy ezt megszólaltassuk – mondta a ma délelőtt kezdődött olvasópróbát megelőzően a rendező, Keresztes Attila.

A történet talán sokak számára ismerős lesz. A Parasztoperában egy balladisztikus históriát dolgoztak fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye.

A darabválasztásról Barnák László, a szegedi színház főigazgatója azt mondta, Újvidék, Szeged és Marosvásárhely valaha egy országhoz tartozott, ma pedig a kultúrán, a színházon keresztül tudunk hidat építeni a három magyar ajkú város és színházai között.

– A Szegedi Nemzeti Színháznak, mint a régió és a város kiemelkedő kulturális intézményének, nemcsak a hazai darabok bemutatása a feladata, hanem nagyon fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a határon túli magyar színházakkal és közös produkciók létrehozásával is erősítsük ezt, hogy még jobban megismerhessük egymás kultúráját - mondta a főigazgató.

Pintér Béla zenés krimiballadáját alig több mint hat heti közös próba után március 13-án este mutatják be a Kisszínházban.

Szereplők

 • Julika: Sziládi Hajna
 • Anya: Borsos Beáta / Bognár Anna
 • Roland: Ferencz Nándor
 • Állomásfőnök: Vicei Zsolt
 • Apa: Pongó Gábor
 • Etelka: László Judit
 • Tündérke: Elor Emina
 • Feri: Huszta Dániel
 • Cowboy: Káli Gergely

Díszlet: Fodor Viola
Jelmez: Papp Janó
Zenei vezető: Koczka Ferenc
Rendező: Keresztes Attila

Ott volt a Szeged Televízió is az olvasópróbán, nézze meg a tudósításukat!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház olvasópróba Pintér Béla Szegedi Nemzeti Színház Keresztes Attila krimiballada
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés