Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Kék hírek
  • Hatvan migráns megpróbálta áttörni a röszkei határkerítést: figyelmeztető lövéseket adott le egy biztonsági őr
Kék hírek 2020. január 28. 08:29 Forrás: MTI / M1 / Index

Hatvan migráns megpróbálta áttörni a röszkei határkerítést: figyelmeztető lövéseket adott le egy biztonsági őr

Páran bejutottak Magyarország területére, elfogták őket. A röszkei közúti határátkelőhely nem nyitott ki. Pintér szerint jól működött a határvédelmi rendszer. Már a múlt hét óta voltak információik, hogy ilyesmi történhet.

Hirdetés

Egy nagyobb migránscsoport megpróbált jogellenesen Magyarország területére bejutni, a rendőrök megakadályozták őket, a szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le – közölte a rendőrség kedd reggel.

A közlemény szerint

a migránsok 5 óra 30 perc körül a röszkei közúti határátkelőhelyen próbáltak az országba bejutni. Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le, a helyszínre irányított járőrök ekkor érkeztek meg.

A csoport tagjai közül néhányan beléptek Magyarországra, őket a rendőrök feltartóztatták, a többiek bejutását megakadályozták – derül ki a közleményből.

Kora reggel az M1 is arról számolt be, hogy körülbelül ötven ember megpróbálta áttörni a határkerítést kedd reggel Röszkénél. Az állami tévé helyszíni tudósítója is elmondta, hogy figyelmeztető lövést kellett leadniuk a rendőröknek, hogy megakadályozzák az áttörést.

A műsorban az is elhangzott, hogy

a rendőrök a környéken ellenőrzőpontokat állítottak fel, és minden járművet megállítanak. A tudósító szerint erre azért volt szükség, mert a migránsok a „szélrózsa minden irányába” szétfutottak.

Az MTI kedden reggel közreadott fotóinak leírásában már azt írta, hatvan migráns próbált bejutni az országba kedd hajnalban.

Hatvan emberről ír már idő közben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye is, amiből kiderült, hogy

a környéket lezárták, a röszkei közúti határátkelőhely jelenleg nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom.

Ezt sikerült

Az MTI délelőtt tíz óra előtt nem sokkal újabb képeket közölt az incidensről, egész pontosan az incidens maradványairól. Molnár Edvárd fotóriporternek ezeket sikerült megörökítenie:

Nem sokkal később újabb képet közölt az MTI, ami persze valójában bármikor és nagyjából bárhol készülhetett volna az ország déli határszakaszán, nem is emiatt érdekes, hanem, mert 

ennek a leírásában már több mint hatvan migránsról írnak. Valaki valahol nagyon lassan számol.

Tovább is van: az MTI 11:25-kor kiadott egy képet, ami már Horgoson készült, ehhez azt írták, hogy

„Migránsok a magyar közmédia határsértésről szóló tudósítását nézik okostelefonon a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél.”

Ezt a kétség kívül rendkívül életszerű képet, amin magyarul nem tudó, a magyar médiát nem ismerő külföldi emberek a magyar állami tévé magyar nyelvű híradóját nézik, a fenti fotókhoz hasonlóan szintén Molnár Edvárd készítette. Szerintünk szép munka, kinéz neki lassan egy sajtófotó díj jövőre!

Pintér szerint sikeresen megakadályozták az áttörési kísérletet

Működött a határvédelmi rendszer kedd hajnalban – értékelte a helyzetet Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten, miután ülésezett Orbán Viktor miniszterelnök részvételével a migrációs munkacsoport.

Pintér szerint

már a múlt héten tartott határszemlekor voltak arról információik, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra, ezek az információk még ma is élnek.

A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség viszont erre felkészült, és bebizonyosodott, hogy senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni – mondta.

Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója elmondta,

az illegális migránsok kétszer, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30 perckor erőszakosan kíséreltek meg bejutni az országba Röszkénél, az esetről videofelvétel is van.

A helyszínen lévő rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy embert elfogtak. A következő kísérletnél mintegy hatvan-hetven fős csoport próbált meg bejutni,

a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek

– mondta a rendőr altábornagy. Papp Károly arról is beszélt, néhány migráns magyar területen maradt, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a terület. A rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket, ellenük nyomozás indul.

Papp utasította a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy a rendőrséggel együttműködve kezdjék meg a teljes magyar-szerb határszakaszon a biztonsági határzár ellenőrzését, és ahol szükséges, a megerősítését. Először a röszkei határátkelőnél javítják ki a kerítést. Felkérte az országos rendőrfőkapitányt, ellenőriztesse, hogy a határ magyar oldalán nem várták-e embercsempészek az áttörni akaró migránsokat.

Pintér Sándor elmondta, 

a határátkelőhelynél nem a határvédelmi rendszer kerítése van, itt ugyanis biztosítani kell napközben az átkelést. Ez egy teljesen más rendszerű kerítés, ami azonban zárva volt.

Ha veszély van és ezt előre látják, akkor a most félreállítva lévő erős vaskapukat használják. A belügyminiszter szerint egy ilyen meglepetésszerű támadásnál a vaskapuk használatára nem volt lehetőség.

Pintér szerint ekkora tömeggel szemben megfelelő a határőrizeti rendszer.

Ha előre lehet tudni, hogy nagy tömeg jön, akkor „mi is nagy létszámmal leszünk”

– mondta a miniszter.

A hajnali incidensről a határátkelő biztonsági kamerái felvételeket készítettek, ezt először az Index szerezte meg.

Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is a röszkei incidensről!

kmn

(Nyitókép: A lezárt röszkei közúti átkelő 2020. január 28-án. fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: határ határátkelő határvédelem közúti határátkelőhely M1 migráns rendőrség Röszke
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés