Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 27. 19:26 Forrás: MTI

Johnson: meglesz a szabadkereskedelmi megállapodás, von der Leyen: képtelenség

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint elérhető az Európai Unióval tervezett szabadkereskedelmi megállapodás a brit EU-tagság pénteki megszűnése után kezdődő nem egészen egyévi átmeneti időszakban.

Hirdetés

Johnson a BBC televíziónak adott hétfői nyilatkozatában ellentmondott Leo Varadkar ír kormányfőnek, aki nem sokkal korábban, szintén a BBC-nek azt mondta: „több mint valószínű”, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás elérése érdekében meg kell hosszabbítani a december végéig tervezett, vagyis tizenegy hónapnyi átmeneti időszakot. A brit miniszterelnök úgy fogalmazott: ez azon ritka alkalmak egyike, amikor tisztelettel ugyan, de eltérő véleményének kell hangot adnia azzal szemben, amit barátja, az ír kormányfő mondott. Boris Johnson szerint a rendelkezésre álló idő alatt a végére lehet jutni a szabadkereskedelmi tárgyalásoknak.

– Nagyon gyorsak leszünk, de eközben úgy járunk el, hogy tekintettel leszünk az Ír Köztársaság érdekeire is – tette hozzá. Varadkar a BBC televíziónak ugyancsak hétfőn kijelentette: „lehetséges, de nehezen elérhető” a szabadkereskedelmi megállapodás az átmeneti időszakban. Hozzátette: az EU nem fogja szándékosan megmakacsolni magát ebben a kérdésben, de az ő személyes meggyőződése szerint valószínűbb az, hogy szükség lesz a hosszabbításra, mint az, hogy nem.

A brit kormány a Kanadával kötött EU-egyezményhez hasonló, de annál jóval szélesebb körű, félhivatalos megjelöléssel „Kanada-plusz-plusz-plusz” szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az Európai Unióval, olyanra, amelynek hatálya kiterjed a szolgáltatások kereskedelmére is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke minapi londoni látogatásán ugyanakkor – keményebben fogalmazva, mint hétfőn Leo Varadkar – azt mondta, hogy ez tizenegy hónap alatt gyakorlatilag lehetetlen, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

A Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás lehetőséget teremt kétszeri hosszabbításra, alkalmanként egy-egy évvel, ha London ezt kéri, de a kérvényt ebben az esetben június végéig be kellene terjeszteni az EU-hoz. Johnson azonban minden nyilatkozatában határozottan elzárkózik a hosszabbítás lehetőségétől, sőt a brit kormány külön törvényben tiltotta meg saját magának és a londoni parlamentnek az átmeneti időszak kiterjesztését.

Az ír kormányfő hétfőn Dublinban Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóval tartott megbeszélést. Barnier a tárgyalás utáni sajtóértekezleten kijelentette: fennáll a „cliff edge” (a szakadék széle) forgatókönyv megvalósulásának kockázata kereskedelmi értelemben. A „cliff edge” kifejezés eredetileg azt a Brexit-változatot jelölte, amelynek alapján a brit EU-tagság a Brexit feltételeiről szóló megállapodás és így a szabadkereskedelmi egyezmény elérésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnt volna meg. Ennek a kockázata elhárult a Brexit-megállapodás ratifikálásával, de az üzleti szektor vezetői szerint ha nem sikerül az átmeneti időszakban kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást elérni, annak is olyan hatása lenne, mintha a brit gazdaság és külső uniós kereskedelmi partnerei a sziklafal széléről hirtelen a mélységbe lépnének.

Michel Barnier az ír miniszterelnökkel tartott hétfői dublini sajtóértekezleten arra figyelmeztette Londont, hogy nagyon rövid az idő az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerének újjáépítésére.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boris Johnson Brexit Európai Unió Írország Nagy-Britannia Ursula von der Leyen
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés