Szegeden 2020. január 27. 19:15

A szegedi diákok vitakészségét is fejlesztik az uniós oktatási programok

Sok magyar diák köszönheti külföldi tapasztalatszerzését az Erasmus+ programnak. A szegedi Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium két éve nemzetközi elismerésben is részesült a programban elért eredményeiért.

Az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legnépszerűbb oktatási kezdeményezése, nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a közös munka során a különböző országok partnerintézményei megismerjék egymás mindennapi munkáját, működését és módszereit, miközben fejlődik a résztvevők nyelvtudása és személyisége. Azok az oktatási intézmények, amik aktívan részt vesznek egy ilyen csereprogramban, rengeteg új élménnyel és ismerettel gazdagodnak, diákjaik pedig úgy jutnak el az unió több országába, hogy költségeik döntő hányadát a pályázat forrásai biztosítják.  

A szegedi Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola a Dispute, Discuss, Develop néven meghirdetett programba kapcsolódott be néhány éve, aminek megvalósításáért 2018-ban Erasmus+ Nívódíjat kapott az oktatási intézmény. Ebben a pályázatban a diákok vitakészségét fejlesztették, aminek során közvetlenül kapcsolódtak különböző olyan iskolai tantárgyakhoz, mint például a természettudományok, történelem, irodalom, informatika, aktív állampolgárság, általános közélet.

A viták nagy része angolul zajlott, így a nyelvtudás csiszolása, a kifejezőképesség javítása is fontos szempont volt. A program két szegedi koordinátora, Bató Ágnes és Gera Judit elmondták, hogy a 16-18 éves diákok nagyon szeretik a vitákat, jól érzik magukat egy olyan konstruktív légkörben, ahol mindenki kifejtheti a véleményét, és azokat a vitában résztvevők komolyan is veszik. Voltak vitaversenyek, amiknek az egyik nagy tanulsága az volt, hogy a különböző országokban teljesen más a vitakultúra, és a hangsúlyokat is máshová helyezik a különböző témákban.

A projekt hozzájárult az olvasás, a szövegértés és a beszédkészség fejlesztéséhez mind a tanulók anyanyelvén, mind angol nyelven. Eredményesen fejlesztette az olyan, napjainkban egyre fontosabb transzverzális készségeket, mint az együttműködési készség, kritikus gondolkodás, problémamegoldó készség. A projekt túlmutatott a partnerek közti együttműködésen, és hasznos segítséget nyújt más oktatási intézmények számára is. Az Erasmus + program legújabb kiírásairól január 28-án, kedden délelőtt tartanak tájékoztatót a D2 Ifjúsági Központban.

SzGy

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diákok Erasmus+ oktatás Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény