Túl a városon 2020. január 27. 13:59 Forrás: MTI

Az LMP szerint kevés a Btk.-módosítás a családon belüli erőszak ellen

Az Isztambuli egyezmény ratifikálását kérik.

Kevesli a büntető törvénykönyv módosításának tervezetében foglaltakat az LMP országgyűlési frakciójának tagja. Hohn Krisztina szerint az igazságügyi tárca előterjesztése nem nyújt valódi megoldást a családon belüli erőszak megelőzésére.

A politikus hétfői sajtótájékoztatóján elismerte ugyan, hogy a társadalmi egyeztetés alatt lévő javaslat nagyon jó elemeket is tartalmaz, például szélesíti a pártfogói felügyelet elrendelésének lehetőségét. Arról is elismerően szólt, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetőinek szabadon bocsátásakor kiskorú gyermek érintettsége esetén várhatóan értesíteni kell a gyámhivatalt.

Ugyanakkor szerinte az elkövetők gyakran nem azok közül kerülnek ki, akiket már büntettek hasonló bűncselekmény miatt, a jelzőrendszer azonban nem tudja kiszűrni ezeket az eseteket.

A politikus ezért megfelelő oktatást szorgalmazott annak érdekében, hogy a szakemberek vagy akár a család időben észlelje a jeleket. Hohn Krisztina megjegyezte: eddig nem tűnik hatékonynak az a képzés, ami tavaly indult családsegítők, rendőrök vagy bírók számára.

A képviselő azt is sérelmezte, hogy az igazságügyi tárca javaslata egy konkrét esetre íródott, holott a családon belüli erőszaknak számos más előfordulása is van, például az idős, beteg szülők bántalmazása.

A politikus elmondta, hogy mindezért levélben fordul a miniszterhez, amiben az Isztambuli egyezmény ratifikálását is kéri.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!