Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 26. 20:58 Forrás: MTI / Index / TMZ / LA Times

Nem öten, hanem kilencen utaztak a helikopteren, aminek balesetében meghalt Kobe Bryant és 13 éves lánya

Az NBA legendája 41 éves volt. A gépen utazott egyik lánya is, a 13 éves Gianna Maria. Senki nem élte túl a szerencsétlenséget.

Hirdetés

Helikopterbalesetben életét vesztette vasárnap Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult amerikai kosárlabdázó, a sportág legendás alakja – írta meg először az amerikai TMZ hírportál. A hírt azóta az összes fontos amerikai hírportál megerősítette, számos amerikai tévécsatorna a műsorát megszakítva számolt be a tragédiáról.

A baleset a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt, ahol Bryant a magángépével repült. Az első jelentések még négy, áldozatról szóltak, majd sokáig öt halottról lehetett tudni. Helyi idő szerint vasárnap este Los Angeles megye seriffje a Twitteren azt közölte: a korábbi információkkal ellentétben nem öten, hanem kilencen voltak a lezuhant és kiégett helikopteren, a pilóta és nyolc utas. A tragédiának nincs túlélője.

A TMZ, a The New York Times és más lapok értesülései szerint a helikopteren volt Bryant 13 éves lánya, Gianna Maria, az ő egyik csapattársa és egy szülő.

Az első hírek megjelenésekor még nem lehetett tudni, hogy Bryant kikkel repült, de a legtöbb lap azt tudni vélte, hogy a sportoló felesége, Vanesse nem volt gépen. A TMZ szerint éppen Bryant kosárlabda-akadémiájára, a Mamba Academyre tartottak edzeni.

A baleset okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt.

A Los Angeles Times szerint a tragédia idején a környező hegyeket köd borította, a helikopter a rossz látási viszonyok között a calabasasi hegyoldalnak ütközött, helyi idő szerint nagyjából délelőtt 10 órakor.

A philadelphiai születésű legendás NBA-játékos 41 éves volt, négy gyermek édesapja. Az aktív sporttól 2016-ban vonult vissza, 1996-tól húsz éven keresztül a Los Angeles Lakers kosarasa volt, a csapattal ötször (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligát (NBA). Kétszer (2009, 2010) a döntő legjobb játékosának is megválasztották, 2008-ban ő lett a bajnokság legjobbja, míg 18 alkalommal vett részt az All Star-gálán.

Az amerikai válogatottal 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban bizonyult a legjobbnak az olimpiai játékokon. Az NBA vezetője, Adam Silver, még 2015-ben az amerikai kosárlabdázás történetének egyik legnagyszerűbb játékosaként méltatta őt.

Bryant szombat éjjel még az NBA örökös pontlistájának harmadik helyén őt megelőző, már szintén a Los Angeles Lakersben játszó LeBron Jamesnek gratulált – írja az Index.

Az Egyesült Államokat megrázta a tragédia, sportolók, közéleti személyiségek egész sora reagált. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren „szörnyűséges hírnek” minősítette a tragédiát. Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke a kosárlabdázás legendájának nevezte Bryantet, Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója pedig közleményben hangsúlyozta, hogy Bryant „történelmet csinált”, és „kikövezte az utat a játékosok új nemzedéke előtt”.

A Twitteren fejezte ki együttérzését és Bryant iránti tiszteletét mások mellett Adam Silver, Magic Johnson, a Lakers korábbi játékosai, valamint a Kosárlabda-játékosok Országos Szövetsége, a legendás Jesse Jackson tiszteletes, polgárjogi harcos, továbbá számos sportklub- és szervezet, például az Országos Jégkorong Liga is.

Helyi idő szerint vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centernél Kobe Bryant rengeteg rajongója gyűlt össze, közülük sokan koszorúkat vittek a csarnokhoz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász baleset halál helikopter Kobe Bryant kosárlabda NBA

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés